Cum a devenit Mărin Dl. Marin

Mai in toate blocurile ceausiste exista cativa ţărani rupti de la coada vacii si adusi la oras sa fie bagati in productie sa fie facuti muncitori pe banda. A fost un fenomen national si uite asa s-au umplut blocurile cu muncitori la fabriciile din marginea Bucurestiului sau din imediata apropiere a lui. Cand erau pe la 20-30-40 de ani, cand inca se usca pamantul sub unghii mai erau cum erau...inca isi mai recunosteau originile de tarani si erau „victime” ale regimului. Acum sunt pensionari ai marii industrii bucurestene si se dau mari oraseni. Ei sunt acei ţarani „ţărani” care isi lasa papucii la usa si bicicleta pe hol, carora ii canta acordeonu’ la usa si danseaza in fata blocului cand se insoara si boteaza, care fac gratar pe balcon, unde si bat covoarele pline de pamant, prajesc carne cu usa de intrare deschisa, ocupa banca din fata blocului unde mananca seminte si se iau peste picior intre ei, repara non-stop Dacia 1310 si o spala de doua ori pe zi in spatele blocului cu apa trasa de la robinetul de la ghena, arunca gunoiu’ pe geamul de la bucatarie direct la ghena si nu isi bat nevasta in zi de post din pura evlavie, insa o snopesc in restul zilelor. De-l inviti la tine nu se descalta pe hol, intra ca in staulul vacii, incaltat. De-l intrebi din politete daca vrea un pahar de apa te intreaba: “da’ o tuica, n-ai?”. De-l intrebi de vorba iti povesteste tot ce a vazut pe Realitatea, Romania TV, Antena 3 sau B1TV, stie ce dezbate Maruta, Acces Direct sau Kanal-ul D, insa Discovery si National Geographic nu ii plac ca-i adoarme. Nu inchid Etno TV cu zilele si stiu totul despre vaccinuri, cipuri si ale chestii “cipernetice” de la biserica unde au loc rezervat in fata acolo unde se duc sa mai auda ce se mai intampla in cartier. “Dar despre ce a fost predica preotului azi? Da’ de unde sa stiu eu ca nici nu ne auzem intre noi de ce vorbea el, ca el are si microfon si vorbeste mai tare ca noi”.
Unul d-asta e si nea Marin, născut Mărin a lu’ Ghiţă de o ţine pe Leana a lu’ Frăsinei, crescut tovarăşul Marin, actualmente nu acceptă sa-i zici “nea”, ci doar “domnul” si poate sa-i mai zici si “domnul administrator” Marin.
Prin anii ‘60-’70 a fost smuls direct din curu’ vacii si bagat dinrect in productie ca tanara speranta a industriei grele romanesti, i-a dat statu’ casa, masa si nevasta, o vajnica taranca ca si el (si cand zic vajnica nu ma joc: femeie sanatoasa de la munte de impingea Dacia cu tot cu sot, copii si juma’ din casa cand nu pornea spre drumul spre mare) coana Mioara pe care a cunoscut-o la sedintele obligatorii de “apararea a tarii”, adica cules de cartofi. A lalait-o pe la fabrica vreo 30 de ani, timp in care si-a inchis balconul cu fier beton de la hala mare, si-a facut scaune si masa pentru balcon din ceea ce ar fi trebuit sa fie armatura de la Circurile foamei si asa mai departe. El si altii ca el au stat 30 de ani in fabrica ca sa o goleasca picatura cu picatura si acum se bate cu pumnii in piept cu anii lui de munca in care a construit tara si noi tineretu’ o vindem acum la capitalisti (pe undeva are dreptate, dar nu in ceea ce priveste ca el ar fi pus vreo caramida simbolica in alta parte decat la constructia averii personale). A iesit cu o pensie. Mica dupa el, prea mare dupa mine. Suge la pensie si la tuica de la tara. E tot timpul imbalsamat si pus pe harta cu o mina de intelectual neinteles. Mai ales ca aucum e stapanul instalatiilor. Nimeni nu intra si nu iese din bloc, nimeni nu misca in bloc fara sa stie el. Cel putin asa ii place sa creada si sa se laude. Reminişcenţe ale unei epoci pe care o regreta.
Acum sta sprijinit intr-un baston cu cap de leu, cu palaria infipta pe cap, ochelarii lasati pe varful nasului ca un contabil vexat si chestioneaza agresiv pe toti care ii prinde:
-          Ia vezi domnu Ionescu ca masina ta sta pe un loc jumate de parcare (locurile de parcare nu sunt semnalate, fiecare se strecoara cum si unde poate). Eu am facut locurile astea de parcare. Daca nu eram eu si acum ati fi parcat in parc, sub castan.
-          Doamna Jeni, vedeti ca pisica dvs. tropaie noaptea pe gresia de la baie si vecinii nu pot sa doarma.
-          Cand va platiti domnisoara Corina fondul de rulment ca sta blocul fara apa din cauza dvs.?!
-          Doamna Cati v-am bagat copilu la intretinere ca dvs nu ati venit sa il declarati si consuma si el lift, apa…e bunu’ nostru al tuturora. (Copilul are o luna)
-          Domnu’ Jean cam multi prieteni vin pe la dvs vedeti ca va bag la intretinere ca stau cam mult. Ce faceti acolo, disco bar? Ia sa dati apa mai incet la baie ca se aude in tot blocu’ si sa va schimbati neonul de pe balcon ca va fileaza startaru’.

Si uite asa te ameninta ca iti imputa becu’ si curatenia de pe hol cand te vede seara ca vi acasa. Ca liftul nu e pentru carat bagajele cand pleci in concediu. Ca fondul de rulment si intretinerea se plateste la zi fixa si in singura ora de program si daca il intrebi pe ce se duc banii se burzuluieste la tine si iti zice ca el are 30 de ani de munca grea in fabrica, ca el a cladit tara asta si de 10 ani el tine blocul in spate ca de nu ar fi el s-ar pravali blocul pe noi care nu stim nici cat costa o paine ca ne-am vandut capitalistilor si ne-au spalat creierii si ca nu era bun Ceausescu ala ca ne trimitea la munca si ne aduna de pe strazi si ne baga in fabrici sa ne invete o meserie si ne tundea ca ne umpleam de paduchi ca purtam parul lung ca rocherii…invariabil asta e discursul celui Mărin trasformat in timp in Dl. administrator Marin.


Un comentariu:

Francisc Vasile spunea...

Și la mine e un domnul Marin - administrator.

A fost in armata o viata intreaga, acum ela pensie, batran.
Insa e din asta, smenar. Invarte ba una, ba alta. Și-si face treaba ca administrator. O data, la vreo 2 luni dupa ce luasem apartament acolo, ma vedea ca umblu la cutia postala (lipisera unii afise fix pe cutia mea).
Nu m-a recunoscut. Cand am avut nevoie de niste semnaturi, vreo 2 apus el asa, "ca-i cunosc p-aia".

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare