Vagabondul milionar – Vikas Swarup

O carte cu o constructie a naratiunii colosala. Intodeauna am crezut ca dupa o carte buna nu se poate face un film la fel de captivant sau invers. Dupa ce am citit cartea aceasta, in prealiabil vazand celebra ecranizare, mi-am cam schimbat opinia.

“Vagabontul milionar” este o carte de aventura. Aventura unui orfan indian ajuns printr-o serie de evenimente din viata sa sa castige celebrul concurs “Vrei sa fi milionar?”. Fiecare intrebare din concurs are un raspuns intr-o poveste, trista, dar uneori amuzanta, din viata sa. 13 intrebari, 13 raspunsuri din 13 aventuri povestite. Insa atat in India, cat si la noi, este “interzis” ca un “neica nimeni”, un orfan fara scoala sa castige un asemenea concurs, cu atat mai mult cu cat organizatorii concursului isi propusesera sa nu dea marele premiu mai devreme de cea de a 8-a emisiune, iar Rama Mohammad Thomas, personajul central al romanului, a castigat marele premiu inca din a doua emisiune. In atare conditii organizatorii solicita politiei indiene sa gaseasca frauda prin care orfanul Indian a stiut raspunsurile. Asa ajunge tanarul sa explice cum de a stiut fiecare raspuns.

Cartea nu are nevoie de prea multa reclama, dupa primele pagini te cucereste, cel putin pe aceeia care consuma carti de actiune, de aventuri.

Comparata cu “O mie si una de nopti” sau romanele lui Dickens, “Vagabondul milionar” a castigat numeroase premii, dar si publicul si criticii cu mult inainte de a fi ecranizata si ca filmul sa castige numeroase premii la randul sau.

Cartea a aparut in Romania in 2010 la Editura TAJ, care pregateste (daca cumva nu a aparut deja) cel de al doilea roman al lui Vikas Swarup – Sase suspecti. Vagabondul milionar costa circa 30 lei.

Filmul Slumdog Millionaire a aparut in 2008 si a castigat nu mai putin de 8 premii Oscar, 4 premii Globul de aur si multe alte premii sau nominalizari. In Romania este disponibil pe DVD la pretul de 50 ron, insa a fost oferit ca bonus si la o revista sau ziar, deci se poate gasi la chioscurile de difuzare a presei.

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare