Persepolis – Marjane Satrapi

In urma acestui roman s-a facut si filmul de animatie cu acelasi nume. Cartea este un roman grafic. O poveste a unei fetite iraniene dintro familie mai instarita. Chiar daca faptele sunt destul de grave, e vorba de moment tensionate din istoria Iranului si a iranienilor, modul de a povestii a autoarei este unul cu mult umor. Un roman graphic in alb si mult negru, insa care smulge zambete la fiecare pagina.

“Persepolis este revizitarea, la persoana întâi, a copilăriei pe care Marjane Satrapi şi-a petrecut-o la Teheran, într-o familie cu convingeri de stânga, implicată în mişcări politice încă de dinainte de Revoluţia Iraniană. Urmează, repovestit prin prisma propriei experienţe, conflictul dintre Irak şi Iran, anii petrecuţi la liceu în Viena revenirea în Iran şi plecarea definitivă în Franţa, toate episoadele alcătuind, puse cap la cap, un bildungsroman.Vălul care acoperă, de regulă, sensibilele chestiuni legate de politică, religie şi istorie se ridică în cartea autoarei stabilite în Franţa pentru a face loc multor nuanţe de gri camuflate în imagini exclusiv alb/negru.

Dincolo de privirea de insider pe care o aruncă în „măruntaiele" unei lumi conflictuale, Persepolis (de)construieşte în cele aproape 400 de pagini o altă dimensiune familiarizată cu tabuul: condiţia femeii în lumea islamică. Fără să cadă în păcatul tezismului, Satrapi găseşte fomula perfectă între episoadele dramatice, umorul (de cele mai multe ori negru) şi analiza socială, fără să neglijeze ritmul poveştii.

Persepolis este autobioagrafia alb-negru a lui Marjane Satrapi, traversând graniţele dintre culturi cu luciditate şi simţul umorului.

Inclus în toate listele de „lecturi obligatorii" când vine vorba de romane grafice, Persepolis s-a vândut în peste două milioane de exemplare şi a fost de mai multe ori premiat la prestigiosul Festival de Benzi Desenate de la Angoulême (Franţa), iar în Spania a fost recompensat pentru mesajul antifundamentalist. Transformat într-un lungmetraj de animaţie, ai cărui coregizori au fost chiar Satrapi şi artistul Vincent Paronnaud, Persepolis a primit în 2007 Premiul Juriului la Cannes, fiind nominalizat şi la Oscaruri., declara editura.

Cartea a aparut in 2010 la Editura ART si costa circa 50 de lei, insa se pare ca editura a hotarat sa reduca pretul la 30 lei la BookFest si probabil ca o sa mai reduca si la alte evenimente de profil.


2 comentarii:

soareacarmen2007 spunea...

Da intr-adevar religia musulmana este foarte exigenta cu credinciosii ei, mai ales cu femeile. Mai rar intalnim femei care si-au pastrat simtul umorului mai ales in conditii foarte grele. Asa ca felicitari autoarei ca a facut o munca asa buna!

radiowhisper.com spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare