Orasul Domnului - Paulo LinsOrasul Domnului de Paulo Lins este cu adevarat o carte de gustul meu. Nu obisnuiesc sa recitesc o carte, dar pe aceasta probabil ca o sa o recitesc peste cativa ani. Cartea este scrisa in urma unei experiente personale a autorului, acum profesor, antropolog si scriitor recunoscut.

Cred ca e greu sa intelegi cartea daca stai undeva in centrul unui oras linistit, ai o masina la scara blocului sau in curte, nu iti faci probleme de ziua de maine sau de ce mananci, dar chiar si asa ai aprecia aceasta carte ca una de o imaginatie debordanda, una SF, insa ea nu este decat o excelenta carte-reportaj. Un reportaj despre viata unor adolescenti din favela nou infiintata – Orasul Domnului. Aici erau aduse familie ramase fara casa in urma unor inundatii. Familii sarace, multi copii si adolescenti si putini, foarte putini bani. Vrei sa traiesti bine? Sa ai ce sa fumezi, sa mananci si sa bei? Te faci bandit. Aceasta e singura cugetare care pare sa functioneze in Orasul Domnului intre pushtii saraci.

Cartea are trei parti prezentand pe de o parte povestea cate unui pusti devenit sef de banda si ucis intr-un fel sau altul (Infernalu’, Vrabiutza si Ze Micutzu’), dar si perioada anilor 60 cand favela s-a infiintat, anii 70 cand a devenit ghetou si anii 80 cand izbugneste un razboi in toata regula intre gruparile care conduceau zona. Droguri, arme, crime, prostituate, banditi si samba, aceastea sunt piesele din care se compune acest puzzle al cartierului Orasul Domnului.

Cartea socheaza, dar nu in stilul fortat al altor carti, ci prin realitatea pe care o prezinta, o realitate pe care noi nu am trait-o sau vazut asa ceva pe strada noastra. Copii de 10 ani care se drogheaza, vand droguri si poarta pistol si nu au nici o strangere de inima sa il si foloseasca… Un bandit, rang inalt in cartier, din Orasul Domnului este deja batran la 18-20 de ani, deja la varsta asta incepe sa se gandeasca sa fie sef de gasca cu vila-fortareata si sa adune banii de la “locotenentii” lui.

Cartea a avut un real succes inca din 1997, dupa cum afirma traducatorii ei din Romania, a intrunit aprecierile publicului si criticilor deopotriva. In 2002 romanul a fost ecranizat sub numele de Orasul Zeilor (Cidadde Deus) si a obtinut patru nominalizari la Oscar in 2004, precum si alte premii de specialitate.

Cartea a aparut in Romania la Editura Polirom in 2008 si acum costa 10 lei. E de remarcat pe langa faptul ca este o carte la oferta, este si o carte voluminoasa, in formatul tiparit de Polirom cartea are aproximativ 600 de pagini.

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare