Conjuratia imbecililor – John Kennedy Toole


Cu un destin similar cu al lui Romain Gary, John Kennedy Toole devine dupa moarte un scriitor de geniu, insa apreciat in timpul vietii doar de mama sa.

Biografia autorului este ea insasi un subiect de roman. Considerat un geniu de mama sa, considerata dominatoare de catre critici, scrie cartea de fata insa nu castiga interesul editorilor, astfel intra intr-o depresie care il impinge la alcoolism si dependenta de analgezice, iar la 32 de ani se sinucide lasand un biletel care insa este distrus de mama sa, lasand astfel in ceata motivatia gestului extrem. Tot mama sa este cea care mai tarziu reuseste sa convinga un editor sa citeasca manuscrisul romanului Conjuratia imbecililor. Romanul este tiparit si devine best-seller, tradus in nenumarate limbi si autorul castiga post mortem, la mai bine de 12 ani dupa ce s-a sinucis Premiul Pulitzer. In 1989 apare un al doilea roman al sau scris la varsta de 16 ani, Biblia de neon.

Cartea este de un umor nebun, contrastand cu destinul ei si a autorului. Printre altele prezinta si o relatie mama-fiu invers decat cea relatata de critici in ceea ce priveste relatia autorului cu mama sa. In carte personajul principal, Ignatius J. Reilly este cel care isi terorizeaza mama.

Personajul principal al romanului, Ignatius J. Reilly, este prezentat ca fiind o matahala ciudata, de 30 ani, fara un job, care se crede un geniu neinteles, sociopat, virgin, absolvent al unei facultati unde a lasat urme adanci in memoria profesorilor terorizati de el, care isi scrie mare opera pe hartii de blocnotes si le depoziteaza sub pat cu convingerea ca opera sa va revolutiona lumea.

Implicat cu sau fara voia sa in tot felul de situatii hilare, Ignatius intalneste pe parcursul actiunii sale personaje din cele mai amuzante si ciudate: un politist de strada pasionat intr-atat de meserie incat cauta cu orice risc sa aresteze un “suspect” si vede un “suspect” in orice om asta aducandu-i persecutia unui sef care il pune in cele mai inconfortabile situatii, un homosexual cu nume celebru – Dorian Greene – pe care si l-a pus singur, o baba senila care nu face decat sa doarma si sa mearga la WC in asteptarea momentului in care va fi pensionata, o sotie a unui patron de fabrica care vede in babutza anterioara o persoana cu potential care insa este incorsetata de prejudecatile celor din jur si pe care aplica psihoanaliza invatata de la tot felul de impostori care dau lectii femeilor instarite, o fosta prostituata devenita patroana de bar, un negru vagabond si o fosta colega de facultate, activista pentru tot felul de tzeluri tampite si care se dovedesc a fi si inutile chiar si in conceptia ei atunci cand rateaza, insa de fiecare data se intoarce cu dorinta de a-l salva pe Ignatius de povara reticientelor sexuale.

Firul povestirii e simplu, personajele sunt insa extrem de complexe. Ignatius si mama sa, dupa ce primul dintre ei era sa fie arestat si este salvat de un batran devenit ulterior pretendent la mana mamei sale, au un accident de masina si distrug gardul si zidul unei case. De aici se porneste seria aventurilor. Amenintati si somati sa plateasca 1000 de dolari proprietarului casei, Ignatius este fortat de a sa mama sa se angajeze undeva ca sa o ajute sa plateasca datoria care neplatita i-ar fi aruncat pe amandoi in strada. Astfel, in cautarea unui loc de munca, Ignatius ajunge la o fabrica falimentara de pantaloni barbatesti unde incearca sa provoace o revolta, cu violente, a angajatilor impotriva sefului sau si trimite o scrisoare amenintatoare ca din partea patronului fabricii unei distribuitor. Acest gest din urma conduce la amenintarea distrubuitorului ca va chema in judecata fabrica cu solicitarea platirii unor daune morale de jumatate de million de dolari. Dat afara de la fabrica aceasta ajunge sa lucreze ca vanzator de crenvusti, pozitie din care intalneste un homosexual care ii da ideea de a construi o revolta si un partid al homosexualilor. Evident ca si acest demers este sortit esecului. Insa seria prostiilor facute de personajul principal este mult mai mare si continua si dupa ce distruge un bar si conduce la arestarea unei foste prostituate, devenita patroana de bar, care distribuia poze pornografice in licee.

Cartea e uimitoare, atat ca subiect, dar mai ales datorita umorului extrem. A aparut la Editura Polirom in 2005 si costa intre 37 lei (noua, din librarii) si 15 lei (in anticariate).

2 comentarii:

liuba grecea spunea...

Am citit si eu cartea asta acum... nici nu mai stiu cate sute de ani... La vremea aia fundalul copertei era verde-inchis, o scosese Nemira. E ciudat ca imi amintesc perfect coperta, dar mult mai vag continutul propriu-zis. Stiu ca m-a distrat teribil. Hm, ce-ar fi s-o recitesc?

MonkeyMade spunea...

E greu sa mai tii minte actiunea acestei carti ca se desfasoara intr-un ritm alert si. asa cum ii zice si numele...e actiunea unui imbecili. Imbecili frumosi, ceea ce nu se aplica cu astia care ne conduc, care sunt imbecili, dar urati!

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare