Tzintziribush afla povestea tatalui sau « erou in satul lui »(ep 5)

Citeste episoadele anterioare:In cea de- a doua zi a lui in cutia parinteasca, Tzintziribush afla ca ei sunt de fapt niste shoricuti de la tzara. Ca pana nu de mult ei locuiau alaturi de alte cateva sute de shoareci si shoricei. Acolo de unde venisera parintii lui, tatal sau era considerat erou. Aceasta pentru ca infruntase o gasca de shobolani.

Shobolanii sunt tot niste shoareci, dar mai mari, sunt mai antisociali. Sunt mafioti care profita de pe munca shoriceilor cinstiti, spunea tatal sau. Si familia lui Tzintziribush avusese probleme cu shobolanii. In vechea casa, unde statusera batranii pana sa vina la oras, poposisera intr-o seara o gasca de shobolani. Erau trei, iar shoarecii vreo 20 -30 de adulti si vreo 300 de copii. Deci comuniune mare, motiv de siguranta in fata eventualelor agresiuni ale shobolanilor, dar nu a fost chiar asa pentru inca din prima seara shobolanii si-au impus taxele de protectie, de fapt ei nu protejau pe nimeni. Desi motive de a solicita protectie erau…pisicile, bufnitele si mai ales catelul stapanilor, faceau des vizite inopinante in sat si uneori nu plecau cu gura goala…vreun shoricel care a uitat sa mai vina pe acasa dupa ce fusese pe la vreo ruda si iesea ziua din adapostul de sub pamant, de sub sacii de grau si porumb, mai cadea prada dintilor sau ghearelor atacatorilor. Dar shobolanii nu aparau pe nimeni, taxa nu era de protectie fata de acestia, era o taxa de protectie pe care shobolanii o cereau in schimbul neimplicarii lor in treburile satului si neagresarea shoriceilor.
De astfel se tineau de cuvant, daca plateai taxa nu vedeai shobolanii prin preajma. Te duceai la marginea casei, sub grajdul animalelor si acolo ii gaseai pe cei trei shobolani stand cu burta la soare. Vara trecuta pentru ca stapanii casei imbatranisera si anul fusese unul mai sarac si mancarea era mai putina, asa ca tributul pe care trebuiau sa il dea shoriceii shobolanilor era din ce in ce mai greu de dat. Copii cereau de mancare, femeile la fel…situatia era grea.
Asa ca shoriceii au intarziat cu taxa de protectie. La scurt timp dupa depasirea termenului stabilit, shobolanii au venit in sat…si au facut scandal. Mai multi copii au adormit plangand, femeile s-au ascuns pe unde aui putut. Barbatii au zis ca stau sa le explice celor trei shobolanii ca mai au nevoie de o pasuire. Nu au primit nimic, insa au primit cu varf si indesat cozi pe spainare si muscaturi pe ceafa. Atunci tatal lui Tzintziribush s-a revoltat si le-a zis shobolanilor ca el nu mai plateste nici o taxa ca nu are de unde…are copii mici, are o nevasta si nu le ajunge mancare nici pentru ei.
Shobolanii l-au considerat nebun si l-au tratat ca atare, il ignorau. Insa si-au dat seama ca revolta si refuzul unui singur shoricel ar putea duce la o revolta a intregului sat si ei ar putea sa fie nevoiti sa se duca singuri sa isi caute de mancare, asa ca au considerat ca trebuie sa il puna la punct pe rebel. Insa rebelul, tatal lui Tzintziribush, era pregatit…a fugit din sat. Shobolanii s-au luat dupa el. Tatal lui Tzintziribush era un shoricel umblat, stia toate cotloanele hambarului, ba chiar si imprejurimile. Si stia ca acum un an, tot din cauza unor shobolani care dadusera iama in mancarea vacii si a magarushului, ba pe asta din urma il si muscasera de un picior, batranii pusesera acolo niste curse de shoareci. El a fost cel care a adunat tot satul si le-a spus sa nu cumva sa treaca pe acolo si sa fie prinsi. Atunci cand i-a infruntat pe shobolani si shobolanii alergau dupa el i-a dus exact in zona respectiva. Nu a durat mult si primul shobolan a calcat in prima cursa si apoi ceilalti i-au copiat soarta. Nu trebuie omis nici faptul ca magaritza a pus si ea o copita de ajutor atunci cand shobolanii erau gata-gata sa isi infiga dintii in ceafa tatalui lui Tzintziribush, de fapt unul dintre ei asa si-a gasit sfarsitul, sub copita celei pe care un confrate de- al lui o muscase.
Curajul tatalui lui Tzintziribush nu a ramas necunoscut, de fapt era eroul satului din hambar si cel mai mic dintre shoricei stia de isprava lui. Era un erou. Insa ca orice fapta buna…nu ramane nepedepsita. La scurt timp, cateva din rudele shobolanilor mafioti au venit sa se razbune. Insa venirea lor a coincis cu plecarea batranilor din casa lor de la tara si decizia parintilor lui Tzintziribush nu putea fi alta decat sa plece odata cu ei.

Urmareste mai departe:


Jurnalul lui Tzintziribush, shoricelul de orash!

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare