MAFIA - Giovanni Falcone/Marcelle Padovani


Despre aceasta carte am mai amintit in urma cu ceva timp - http://jeanbica.blogspot.com/2008/10/povestea-unui-mafiot-bill-bonanno.html. Este o carte interviu unde celebrul magistrat italian, Giovanni Falcone, ofera un interviu reporterului politic Marcelle Padovani. Cartea apare in 1991,iar in 1992, 23 mai, Giovanni Falcone este asasinat. Este ultima dintre numeroasele tentative de asasinat, singura reusita. Giovanni Falcone moare la numai doua luni dupa ce structurile infractionale, intr-un cuvant – MAFIA, il executa pe bunul lui prieten, Paolo Borsellino, de asemenea magistrat anti-mafia.

Potrivit Wikipedia, “Falcone a fost unul din principalii organizatori ai Procesului Maxi care a început pe 10 februarie 1986 şi s-a terminat pe 16 decembrie 1987. Din 474 mafioţi acuzaţi iniţial, 360 au fost condamnaţi pentru crime grave, inclusiv 119 in absentia. Unul dintre cei mai importanţi factori în proces a fost mărturia lui Tommaso Buscetta, primul mafiot sicilian care a devenit informator.Buscetta a preferat să vorbească cu Falcone atunci când a denunţat secretele Mafiei, pentru că, după cum însuşi Buscetta a susţinut ulterior, în timp ce alţi magistraţi şi detectivi l-au luat de sus, Falcone l-a tratat cu respect. Falcone a fost ucis împreună cu soţia sa, Francesca Morvillo (ea însăşi magistrat), şi trei poliţişti: Rocco Di Cillo, Antonio Montinaro, Vito Schifani, în Capaci pe autostrada dintre Aeroportul Internaţional Palermo şi oraşul Palermo pe 23 mai 1992. Maşina în care călătorea a fost aruncată în aer de o bombă care fusese plasată într-un şanţ săpat pe marginea drumului. Când a trecut peste bombă conducea cu aproximativ 160 km/h.

Crima a fost pregătită de Salvatore Riina ca răzbunare pentru condamnarea de către Falcone a zeci de mafioţi în Procesele Maxi. În operaţiunile anti-mafia ce au urmat morţii lui Falcone şi Borsellino, Riina a fost arestat şi acum execută o condamnare la închisoare pe viaţă pentru uciderea celor doi magistraţi precum şi pentru alte crime. Alt mafiot condamnat pentru uciderea lui Falcone este Giovanni Brusca, un asociat de-al lui Riina care a recunoscut că a detonat explozibilii”.

Revenind la cartea-interviu, Giovanni Falcone sustine ca nu a reusit sa inteleaga Cosa Nostra pana nu a inceput sa-i respecte forta si structura. Astfel isi scuza si tenta de fascinatie care se observa din randurile cartii-interviu.

Cartea are un ritm temperat astfel facand si un neinitiat in structurile extrem de bine organizate si cu numeroase tentacule ale mafia, sa inteleaga raporturile acesteia cu mediul inconjurator. Interviul este organizat in sase parti dedicate tot atator fete pe care le afiseaza Cosa Nostra: limbajul mafiei, tipurile de violente (aici sunt detaliate modalitatile de executare ale celor care au intrat in dizgratia unor capi mafioti, cele mai multe fiind insa in cercul lor), modul de organizare a Cosa Nostra, reteaua producatoare de bani si conexiunile ei si, nu in ultimul rand, puterea Cosa Nostra.

Cartea desemneaza conturul unei organizatii atat de mari si puternice ca Cosa Nostra. Si faptul ca cel care descrie este unul dintre figurile istorice a luptei anti-mafie da un plus de valoare informatiilor cuprinse aici.

Cartea a aparut in Romania la Editura Danubius. Pretul de anticariat este penibil de mic, 1 leu!

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare