Gomora - Roberto Saviano


Cartea, daca e sa ne luam dupa mesajele de marketing din jurul ei, este un fenomen in sine, si ca subiect si mesaje, dar si ca efectele pe care le-a creat pentru autor care, dupa spusele editorilor, ar fi fost condamnat la moarte de membri Camorrei si obligat sa traiasca pazit de politie 24/24 de ore si sa isi schimbe frecvent adresa,.

Pe scurt, Gomora este o radiografie destul de amanuntita a Camorrei, una dintre cele trei cele mai puternice grupari mafiote din Italia alaturi de Cosa Nostra, mult mai cunoscuta din cauza actiunilor sale din America, si ‘Ndrangheta. Atat de amanuntita incat sunt prezentate faptele si sistemul infractional de la copii care duc un colet dintr-un loc in altul si pana la sefii mafiotzi, multi dintre ei deja celebri la momentul redactarii cartii.

Cartea este, dupa umila mea parere, o ancheta jurnalistica extreme de bine documentata. Pentru o persoana neimplicata numeroasele nume de mafioti pot fi obositori si la un moment dat va fi extreme de greu sa reface paienjenishul de relatii si legaturi dintre personaje. Insa, cartea, are un singur personaj care vorbeste despre tot ce stie si vede referitor la Camorra. Personajul este insasi autorul cartii.

Radiografia mafiei realizata de autor contine implicarea structurilor mafiote in diverse domenii ale industriei: confectii, constructii, deseuri, turism etc. alaturi de domeniile deja cunoscute: prostitutie, trafic de arme si droguri etc. si nu in ultimul rand, politica.

In afara de naratiunea autorului sunt foarte interesante legaturile care ar exista intre Camorra si Romania. Arme care au ajuns la soldatii Camorrei din statele Europei de Est, deci si Romania. Rude ale “celebritatilor” camorriste care au afaceri in Romania. Lideri camorristi incurcati si prinsi din cauza relatilor lor cu romance. Romania e furnizoare pentru Camorra, dar si piata de desfacere.

Pentru ca mai intai in Romania a intrat ecranizarea romanului lui Saviano, nu pot sa nu ma refer si la film. Filmul este castigatorul unui premiu la Cannes si numeroase alte nominalizari. A aparut in 2008, la doi ani dupa ce a fost lansata cartea. Film versus carte? Cartea este mult mai bine scrisa si, in ciuda numeroaselor nume si increngaturi, mai usor de urmarit.

Romanul “Gomora – cealalta mafia a Italiei, o calatorie in imperiul economic si in visul de dominatie al camorrei” al lui Roberto Saviano a aparut in 2009 in Romania la Editura Univers la un pret de 40 lei.

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare