Parfumul – Patrick Suskind

Sunt convins ca cel putin filmul l-au vazut multi sau macar au auzit de el: “Perfume, the story of a murderer”, regizat de Tom Tykwer. Este impresionant. Expresiv, dur, fara a fi invaziv…pe sistemul sugereaza groaza, shocul, nu il produce.
De carte stiam din auzite, imi era insa necunoscut autorul, subiectul…stiam doar ca este o carte care a avut un imens succes de piata. Asta a fost insa ceea ce nu m-a impins sa o si citesc. “Imens success de piata” au toate cartile slabe care beneficiaza de o publicitate agresiva. Insa nu e si cazul acestei carti. Totusi inainte de a citi cartea am vazut filmul. Fimul m-a convins sa citesc cartea, si nu am gresit. Filmul e formidabil.
Subiectul cartii se petrece in secolul al XVIII-lea, intr-o Franta dominata pe de-o parte de miresmele parfumurilor fine produse de maestrii, iar pe de alta parte de cele mai urate duhori din mizeria populatiei pareziene sau din micile orase de provincie. Sub o taraba de peshte dintr-o piata din Paris se naste personajul principal al cartii: Jean-Baptiste Grenouille. Un geniu nativ, cu un miros si un talent care depaseste cei mai reputati producatori de parfumuri ai vremii, Jean-Baptiste se ambitioneaza sa traiasca in ciuda numeroaselor momente in care oricare alt om ar fi murit. Nascut sub o taraba si abandonat intre capetele de peste, creste intr-o casa de copii unde mancarea lui era dorita de copiii mai mari si ca atare se incearca uciderea lui, munceste intr-o tabacarie in cele mai grele conditii, devine calfa la un producator de parfumuri de unde pleaca pentru a sta sapte ani intr-o pestera si sfarseste consumat de dorinta de a creea parfumul suprem in care sa compuna sentimentul suprem: IUBIREA. Lasa in urma o serie de cadavre si parfumuri. Il iubesti, il urasti si iti e frica de el. Este un personaj greu de definit: inger sau demon? Criminal sau geniu? Este un talent in a creea parfumuri care insa nu are un miros propriu. Corpul lui nu are un miros…asta il impinge sa isi doreasca atat de mult sa isi creeze unul si din cauza incearca sa conserve mirosul altora. Este parabola unei lumi care se autodistruge.
Cartea e fascinanta prin expresivitatea ei care reuseste in cuvinte sa iti redea mirosurile intalnite de personajul principal. Dupa felul in care sunt descrise in cel mai mic amanunt toate miresmele intalnite, dupa modalitatea de a reda patina acelor timpuri ar parea ca este o carte scrisa in acei ani, dar nu…cartea a aparut in 1985, autorul s-a nascut 1949, insa a studiat istoria medievala si moderna, presupun ca acesta fiind motivul pentru care a putut recrea atat de fidel si expresiv o societate din secolul al XVIII-lea.
In Romania cartea a fost editata in trei momente, la Editura Univers in 1989, la Editura Humanitas in 2000 si reeditata la aceeasi editura in 2008. Varianta de anticariat a cartii o gasiti la circa 10 lei, in varianta noua (2008) o gasiti in librarii la 29 lei. Filmul este disponibil in magazine la 54 lei si are in distributie pe Dustin Hoffman, Alan Rickman si Ben Whishaw, acesta din urma fiind cel care il joaca magistral pe Jean-Baptiste Grenouille, personajul principal al cartii si al filmului.

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare