In clasa (Entre les murs) – Francois Begaudeau

Am aflat mai intai de film, ecranizarea romanului, pentru ca anul trecut a castigat Premiul Palme d’Or 2008. L-am cautat. L-am gasit ba fara titrare, ba nu se vedea bine…(da, ma uit si eu ca noi toti la filme piratate, ce?! Cine nu se uita sa dea primul cu piatra!). Asa ca atunci cand Editura Nemira a lansat romanul am fost foarte incantat. Asta se intampla in 2008 si romanul a costat 23 lei. Saptamana trecuta am revazut si filmul, dupa ce prima vizionare am avut-o la Cinema Europa intr-o sala aproape goala desi cum am mai spus filmul e castigator al Palme d’Or si era in primele lui zile pe ecranele din Romania. Si intr-un caz si in altul pot spune ca mi-a placut. Asa ca am sa vorbesc in paralel si de versiunea cinematografica si de versiunea tiparita. In mare pastreaza aceeasi linie…insa au mici diferente.
Romanul este o serie de flash backuri nelegate intre ele...care insa pastreaza puncte comune. Un automat de cafea, o clasa a VII-a A de elevi foarte recalcintranti sau tricourile personajelor si inscriptiile de pe ele…devin personaje.
E greu sa povestesti cartea sau filmul “In clasa” ( Entre les murs) pentru ca nu are o actiune clar delimitata. Scriitorul arunca scene fara sa tina neaparat sa faca o legatura intre ele. Poate un cititor obosit sau fara o mare intuitie se poate simti pierdut in bombardamentul acesta de scene, mine de adolescenti, inscriptii pe tricouri, exclamatii ale profesorilor in cancelarie, injuraturi ale acestora adresate automatului de cafea si asa mai departe.
Criticul de film, Alex. Leo Serban, scrie pe coperta cartii: “ In clasa se inspira din tragicomedia vietii de zi cu zi a unui profesor de franceza. In acest roman scris cat mai aproape de real, Francois Begaudeau reveleaza si pune in valoare starea bruta a limbii vorbite, o limba vie ale carei ecouri se aud cel mai clar in clasa. In clasa este o carte care ar trebui citita, in primul rand de profesori. Apoi de elevi. Apoi de parintii elevilor. Apoi de prietenii parintilor, cu sau fara copii – si asa mai departe. Acasa, ca si in clasa.”
Povestea cartii este simpla. Un profeser de franceza si o clasa de elevi. Profesorul isi da silinta sa le predea franceza, elevii isi dau silinta sa il asculte. Nimic anormal, insa apar mici conflicte inerente vietii… Ignoranta elevilor este destul de bine reliefata fara a fi nevoie de prea multe cuvinte. Nu e spus direct, insa se poate extrage din context. De asemenea este reliefata multitudinea de natzii existente intr-o clasa de scoala: asiatici, africani, latini etc. Fiecare cu stilul sau de viata si vestimentar. Fiecare dispretuindu-i pe ceilalti chiar daca nu o face direct. O Franta multiculturala si slab culturalizata, redusa la situatia dintr-o clasa de elevi.
Cartea, asa cum spunea si criticul de film Alex Leo Serban, este recomandabila tuturor celor care activeaza in scoala, ca elevi, profesori, manageri sau strategi. Cartea nu da solutii, nu critica (prea tare), ci doar relateaza prin vocea unui profesor tanar o scurta perioada de timp. Suficient pentru a ne creea imaginea intregului sistem.

Autorul cartii, Francois Begaudeau s-a nascut in 1971 in Franta, este jurnalist, scriitor si actor. “In clasa” este cel de al treilea roman al sau si a fost vandut in peste 170.000 de exemplare.

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare