Cum vrea Dumnezeu – Niccolo Ammaniti

Sunt la a doua carte a acestui autor pe care o citesc si o recomand pe blog. Prima a fost romanul “Mie nu mi-e frica”.

Stilul direct, de-a dreptul contondent, care parca te loveste drept in plex cu realitatea lipsita de menajamente a relatarilor sale, se regaseste si in acest roman, asa cum am intalnit-o si in primul care relata prin ochii unui copil drama unui copil cu parinti bogati care fusese rapit de mai multi oameni, parinti la randul lor, pentru a fi rascumparat cu o suma foarte mare de bani.
De aceasta data, in acest roman, Niccolo Ammaniti relateaza povestea lui Cristiano Zena, fiul unui muncitor somer cu comportament violent, simpatizant al ideilor naziste, Rino Zena. Tot ceea ce il inconjoara pe Cristiano este afectat de un mediu suburban. Sta intr-o casa mizerabila in care se facea ordine doar cand urma sa vina asistentul social sa vada in ce mediu este crescut Cristiano, prietenii tatalui sunt la fel de periculosi si ciudati ca acesta. Unul dintre ei omoara una dintre colegele lui Cristiano pentru ca s-a panicat si a tipat cand era pe cale sa fie violata, tocmai acea colega de care era Cristiano indragostit in secret. Tatal lui Cristiano se duce sa il ia de la locul crimei pe acesta la solicitarea lui fara sa stie ce s-a intamplat acolo si odata descoperind crima prietenului sau are un atac cerebral si paralizeaza. Un alt prieten se izbeste cu masina de un parapet in graba de a ajunge la un bancomat pe care planuisera sa il jefuiasca. Asistentul social care trebuia sa aibe grija de Cristiano atunci cand tatal lui este paralizat este la randul sau intr-un moment delicat cautand iertarea divina pentru ca s-a culcat cu nevasta uneia din rudele sale care ii era si un bun prieten.

Cartea are o desfasurare a faptelor care te subjuga, te copleseste cu frenezia lor. Dura, dar in acelasi timp hipnotica, te lasa fara suflare. Uiti practic sa mai respiri patruns fiind de actiunea care se desforara intr-un mod foarte dinamic.
Atat “Mie nu mi-e frica”, cat si romanul de fata, s-au bucurat de ecranizari pe masura. Atat cartile, cat si ecranizarile au primit prestigioase premii.
Cartea a aparut la Editura Humanitas in acest an si pretul este de circa 30 lei (depinde de la o librarie la alta).

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare