Vocile puterii. De vorba cu purtatorii de cuvant - Adriana Saftoiu

Am citit acum ceva vreme aceasta carte. Dar am fost nevoit sa tot aman momentul in care o recomand pe motiv de campanie electorala, scandal de despartire a Adrianei Saftoiu de Traian Basescu si in final motivul cel mai puternic : sunt uituc, bre ! Acum insa e musai sa spun de carte ca mai e un pic si incepe iar o campanie…si nu vreau sa zica lumea ca influentez pe cineva.
Din cunostintele mele este singura carte de interviuri cu purtatorii de cuvant postdecembristi din aparatul primului ministru si al Presedentiei. Similar, dar nu identic…a mai avut actualul presedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Rasvan Popescu, care a scris o carte tip jurnal, « Purtatorul de cuvant ».
Cartea Adrianei Saftoiu este admirabila ca demers pentru ca a strans intre copertile aceleiasi carti raspunsurile celor mai multi dintre purtatorii de cuvant ai Presedentiei si primului ministru.

Facand abstractie de afinitatile ei politice, Adriana Saftoiu mi-a dat impresia unei profesioniste in comunicare. Cartea sa este una care se citeste usor si care dezvaluie mici secrete ale meseriei de « purtator de vorbe », nu prea multe ca bate la ochi…doar atatea cat sa te convinga sa o termini. Nici cu secretele privind partea politica nu exceleaza si ar fi ciudat daca ar face-o…cu atat mai mult cu cat cei intervievati au ajuns in pozitiile respective de purtatori de cuvant al Presedentiei sau Guvernului datorita calitatilor lor diplomatice, cel putin asa sper.
Apar in carte personaje care candva au fost si purtatori de cuvant, acum fiind specialisti in comunicare, inalti functionari ai statului, realizatori de televiziune, consultati financiari si chiar oameni politici. Intrebarilor Adrianei Saftoiu au raspuns : Rasvan Popescu, Bogdan Baltazar, Corina Cretu, Alexandru Mironov, Claudiu Lucaci, Gabriela Vranceanu Firea etc.
Cartea Adrianei Safoiu merita citita chiar daca nu activati in mediul la care face referire (comunicare, relatii publice, politica sau administratie centrala) pentru ca este o carte care reuseste timid sa dea la o parte perdeaua de fum in care sunt invaluiti purtatorii de cuvant in Romania, si chiar in lume.

In posfata cartii, Emil Hurezeanu spune : ”Cel mai longeviv şi mai tânăr purtător de cuvânt din România ultimilor ani, Adriana Săftoiu, ne oferă o probă redutabilă de istorie prezentă vorbită, la propriu şi la figurat. Înţelegem mai bine, citind această carte, o perioadă complicată şi confuză. Câţiva din martorii ei secundari îşi clarifică aici biografiile oficiale consumate în preajma mai-marilor palatelor. Ceva anume, misterios şi necesar, din grandoarea şi fatalitatea care le umbresc, ajunge, ca într-o poveste relatată de propriile personaje, până la noi.”
Cartea a aparut in anul la Editura Trei in 2007 si costa 35 de lei.

Un comentariu:

ARIPI DE FLUTURE spunea...

e foarte faina cartea, am avut o si eu de citit in anul doi la facultate pt examen

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare