Sondaj Metrorex III

Reputata echipa de socio(patzi)-logi si psiho(patzi)-logi care a realizat Sondajele Metrorex I si II referitor la ceea ce ne spune ora la care iei metroul spre munca despre persoana respectiva, respectiv influenta mersului pe culoarele metroului asupra psihicului uman (a se vedea rezultatele sondajelor realizate de aceasta echipa: http://jeanbica.blogspot.com/2008/02/sondaj-metrorex.htmlex.html (Sondaj Metrorex I) si http://jeanbica.blogspot.com/2008/02/sondaj-metrorex-ii.html (Sondaj Metrorex II)), revine cu o noua lucrare extrem de interesanta si care ne ajuta sa analizam din punct de vedere al pozitiei de asteptare a metroului in statie psihologia indivizilor, in cazul de fata subiecti ai sondajului.

Analiza a fost realizata azi, 24 martie, pe un esantion reprezentantiv in 3 mari statii de metrou. La scurt timp dupa demararea sondajului deja s-au evidentiat cateva profile psihologice ale celor care asteapta metroul in statie. S-a observat ca toti calatorii se incadreaza in una, rareori in mai multe, dintre aceste categorii. De asemenea, s-a observat ca prezenta pe peron da stari de nervozitate, majoritatea celor analizati s-au dovedit extrem de nervosi, fiind intr-o stare avansata de agitatie. Nu s-a aflat care este legatura intre starea de agitatie si prezenta pe peron, insa se pare ca aceasta este cauzata de ziarele care se vand la intrarea in statia de metrou si chiar in statii. Indiferent daca citeste sau a citit un ziar sau daca nu a facut-o, se pare, ca starea de nervozitate exista. Se transmite prin hartie sau prin simpatie. In aceasta idee echipa de cercetatori vor sa propuna inlocuirea presei generaliste distribuita contra cost in metrou sau la intrarea in statie, cu carti de colorat. Astfel transferul va fi mai lent, cartile fiind tot din hartie, insa calatorii vor putea face coarne si mustati celor despre care citesc sau aud la TV.

Revenind, categoriile indentificate sunt :

1.Sinucigasul : este categoria in care se includ cei care dau non-stop senzatia ca vor sa sara pe sine. Stau foarte aproape de marginea peronului si se tot uita in tunel. S-a dovedit stiintific ca din aceasta categorie fac parte intr-un procent covarsitor barbatii tineri. Nu s-a putut demonstra stiintific, dar cu titlu de zvon se pare ca multi dintre acestia sunt virgini, de aici si tendinta de a urmari trenul cand vine din pasaj si privirile pofticioase pe care le arunca in spatiul intunecat al acestuia. S-a mai observat ca cei care asteapta metroul si se incadreza in categoria « Sinucigasul » sunt calatorii care se incadreza in categoria « Corporatist » de aici si tendinta de sinucidere.

2.Hamsterul : este categoria indentificata ca fiind formata din aceia care se plimba dintr-o parte in alta a peronului. Au o mina de om bland, dar agitat. Cum spuneam, agitatia este o constanta in toate categoriile indentificate. Priveste in gol si mormaie ceva asa cum hamsterul pare ca roade ceva tot timpul. S-a decis pe cale stiintifica ca din aceasta categorie fac parte o mare parte din femeile cu familie numeroasa. Insa cu certitudine s-a decis ca din aceasta categorie fac parte “textilistele” si “zidarii” (a se vedea sondajul numarul 1 al echipei de cercetatori).

3.Trestia: este categoria din care fac parte aceia care stau pe loc, insa se leagana ca si cum i-ar bate vantul. Pozitia aleasa este una simpla. Talpile picioarelor sunt apropiate si genunchii sunt relaxati realizand un balans usor in jurul axei. S-a observat ca unii dintre subiecti realizeaza aceasta miscare din bazin sau chiar din piept sau cap. S-a considerat ca cei din urma pot fi introdusi intr-o subcategorie numita “Micul-catel-de-plush-din-Dacia-lu’-tata” data fiind asemanarea zdrobitoare cu celebrii catei care stateau in spate, deasupra banchetei, si dadeau din cap cand masina trecea peste vreo groapa. Aceasta subcategorie nu a fost realizata pentru ca s-a dovedit stiintific ca ar fi mai numeroasa, ci pentru ca echipa de specialisti s-a dovedit nostalgica. Revenind la categoria principala s-a observat ca indivizii care fac parte din ea au manifestari regasite si in categoria “executivi” si/sau “studenti”. S-a dovedit prin analiza amanuntita ca aceasta categorie se manifesta prin instabilitate si lipsa de directie. Sunt indecisi in ceea ce priveste directia in care o iau si se baga acolo unde este mai multa lume.

4.Statuia: aceasta categorie se bucura de doua subcategorii « statuia proletarului » si « Statuia herculiana ».
Din prima categorie fac parte cei care stau nemiscati pe peron si au o pozitie a corpului de parca se scurg. Hainele par ca stau lalai pe ei indiferent ca ele sunt mici si corpul gras, umerii lasati, capul plecat, ochii pe dalele de marmura din peron sau pe liniile de tren. Stau interiorizati si nu se lasa deranjati de nimic din jur, nici macar de intentia celorlalti pasageri de a urca in trenul abia sosit. S-a dovedit stiintific ca nu este bine sa fie deranjati din pozitia lor pentru ca se dovedesc fragili la atingere. Pentru exemplificare si studiere s-a realizat o demonstratie in mai multe statii de metrou si diferite « statui proletare » care stateau in dreptul usii deschise a vagonului abia sosit care au fost bruscate in vederea urcarii. 100% dintre subiecti au imbratisat plini de atasament peretii vagonului. 60% dintre ei s-au suparat si au protestat si 40% au privit mai bine si au renuntat la proteste. Experimentul a dovedit ca cei 40% au fost mai inteligenti, in timp ce cei 60% nu au obtinut nimic din demersul lor oratoric.
Cea de-a doua subcategorie, statuia herculiana, are o pozitie aparent mai demna, pieptul in fata, privirea undeva la un punct imaginar deasupra inaltimii posesorului si nasul urmareste privirea. S-a observat ca acest « piept in fata » este indiferent daca posesorul are sau nu are ceea ce in conceptia populara se numeste « piept ». In cazul celor de sex feminin s-a observat ca pieptul are consistenta spongioasa, de regula burete, iar in cazul celor de sex masculin s-a observat ca ridicarea artificiala a pieptului este facuta in paralel cu o desfacere excesiva a picioarelor, astfel incat punctul de sprijin este mai jos si o pozitionare a mainilor fie incrucisate pe piept, lasand impresia unui piept mai proeminent, acolo unde nu e deloc, fie pe langa corp, putin detasate de el, in pozitia pistolarului pregatit sa scoata arma intr-un duel pe strazile Vestului Salbatic, acolo unde exista vagi urme de piept.
S-a dovedit in urma analizelor ca din acesta categorie fac parte “bagabontii” si o semnificativa parte din “secretare” si “mimoze”.

5.Paianjenul : este categoria cel mai greu de analizat pentru ca ei asteapta metroul in cele mai ascunse colturi ale peronului si atunci cand intra metroul in statie navalesc spre usa asa cum face paianjenul cand simte ca in panza lui s-a prins ceva. Insa echipa de cercetatori este una profesionista si a reusit sa adune suficiente date despre aceasta categorie. Astfel, s-a dovedit ca persoanele din aceasta categorie fug de ingramadeala si aleg locurile cele mai libere de pe peron, cele mai intunecate, la fel ca si insecta care a dat numele categoriei. Sunt fie persoane antisociale, fie greu sociabile, fie persoane extrem de visatoare pentru ca au fost observate si s-a aratat ca aleg locuri cat mai indepartate de usa, de cele mai multe ori colturi aflate pe diagonalele zonei de peron aleasa. Sunt persoane care au alta preocupare decat privitul celorlalti parteneri de asteptare, cititul unui ziar sau a unei reviste viu colorate…Asculta muzica cu nota evidenta de interiorizare sau citesc o carte voluminoasa. Sprijina un stalp sau un zid sau in lipsa acestora stau intr-o pozitie vadit relaxata. Nu s-a putut face o analogie intre sondajul legat de ora de plecare la serviciu si pozitia de asteptare pentru ca s-a aratat in urma unei analize amanuntite ca toate categoriile enuntate in sondajul anterior pot intra in aceasta categorie, exceptie facand « textilistele », « zidarii » si « pensionarii ». Toate aceste categorii fiind dominate de ideea de inghesuiala, contrar fata de cea care domina categoria « paienjenilor ». In ceea ce priveste categoria « pensionarilor » se mai adauga si dorinta de posesie a unui scaun in vagonul de metrou asteptat, contrar fata de « paianjen ».


Cercetatorii au observat ca profilul acesta psihologic se pastreaza in aproximativ aceiasi parametri si in timpul transportului cu metroul in timp ce subiectii asteapta sa ajunga la destinatie. Cu mici diferente semnificative. Pe care le vom detalia in continuare. In momentul in care cele cinci categorii intra in vagonul de metrou psihologia de asteptare cunoaste mici modificari, dupa cum urmeaza:1.Sinucigasul se va inghesui in dreptul usii indiferent daca vagonul e aproape gol. El va sta lipit cu fruntea sau tampla de geamul usii. Nu sta niciodata jos si ai tot timpul senzatia ca o sa sara din tren.
2.Hamsterul ne mai avand unde sa penduleze isi reduce spatiul de mers si sta cat mai aproape de usa si se misca permanent lasand lumea sa intre sau sa iasa si reintorcandu-se la locul in care se afla initial. Mai incearca mici miscari prin vagon atat cat i permite spatiul trecand cand in spate, cand in fata celor cu care calatoreste. Chiar daca are ocazia nu sta jos. In tot acest timp bolboroseste pe limba lui injuraturi catre Metrorex, colegi de suferinta sau cauta noi victime pe care sa le injure. Daca nu gaseste injura timpul care trece prea repede.
3.Trestia isi pastreaza elementele constituente care il domina si atunci cand este pe peron. Astfel ca atunci cand este in vagon o sa isi gaseasca un punct de sprijin si o sa fataie in jurul sau in dreptul lui. Poate lasa impresia ca se pregateste sa faca un dans la bara sau ca este o rufa atarnata de franghie pe care o bate vantul. Se observa totusi, in ciuda miscarilor sale, stabilitatea de care da dovada. Pentru cei din aceasta categorie un loc cucerit nu este abandonat usor. Se lasa impinsi, dar datorita elasticitatii se dovedesc greu de indepartat de locul unde s-au hotarat sa stea.
4.Indiferent de subcategoria din care fac parte cei indentificati ca facand parte din categoria « statuilor », o sa-i gasesti oriunde in vagon in aceeasi pozitie rigida. De cele mai multe ori ii gasesti exact in drumul tau. Cred ca in mintea lor persoanele din aceasta categorie se vad ca fiind niste vajnici cuceritori care odata ce au castigat un loc in metrou nu vor sa-l abandoneze.
5.Paianjenul nu isi schimba psihologia fie ca asteapta pe peron, fie ca asteapta in vagon. Alege colturile vagonului sau spatiile cu densitatea mica de calatori. El se face vinovat de regula pentru opririle metroului intre statii pentru ca se sprijina pe butonul de alarma.

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentaiv cu o marja de eroare de +/- 100%. Au fost indentificate si analizate elementele care au un ordin de repetabilitate mai mare pentru fiecare categorie. Categoriile si impartirea lor a fost aleasa in urma studierii si in functie de elementele majoritare. Echipa de sondare multumeste Metrorexului si tuturor categoriilor mai sus mentionate pentru sprijinul acordat pentru realizarea acestui sondaj.

Un comentariu:

Gaby spunea...

:)) a fost amuzanta clasificarea

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare