Bomba zilei – Evelyn Waugh


Citirea acestei carti are o poveste, cum mai toate lucrurile din jurul meu au o poveste. L-am auzit facand referire la ea pe ziaristul Ion Cristoiu. Povestea un pasaj din carte in care un ziarist ajuns intr-o tara in care nu se intampla nimic incepe sa transmita redactiei sale stiri alarmante in care inventa, din camera sa de hotel, fapte ale unui conflict. Efectul este ca din cauza lui in tara respectiva chiar izbucneste un razboi. Aceasta spunand multe despre puterea presei si efectele acestei puteri. Dar mai ales despre cum e folosita aceasta putere.

Spun inca de la inceput: cartea de fata e savuroasa. Este o excelenta parodie a jurnalismului de senzatie si are un umor de situatie foarte bine dezvoltat.

Pentru mine, « Bomba zilei », a fost un remediu perfect impotriva evenimentelor cotidiene. Cartea are un umor subtil, poate putin sofisticat, care poate face pe unii sa rada in hohote si pe altii sa-i lase rece. Se presupune ca primii inteleg gluma si cei din urma, nu. Unii stiu sau inteleg cum apar stirile, altii se inchina celor care fac stirile. Cum cei care fac stirile se inchina celor care platesc stirile, iar cei care platesc pentru a se produce stirile pe care le vor. Din acest cerc incepi sa te gandesti ce mai e reala si ce e inventie. Aceasta carte nu este pentru incrancenati, ci pentru cei relaxati si care au puterea sa isi imagineze orice. Cum ar fi ca un burlac de varsta mijlocie, membru intr-o familie numeroasa si traditionala de la tara, poate devenii corespondent la un ziar senzationist – « Bestia zilei », concurent a unui alt ziar de aceeasi factura, « Bruta Zilei ». Aceasta dupa ce el scria la rubrica despre viata rurala britanica. Poate ajunge printr-un complex de imprejurari sa plece ca si corespondent de razboi al ziarului in « Ismailia », zona in care se pare ca urma sa izbucneasca un razboi civil. Astfel si viata si cariera se schimba. Exista toate legaturile cu realitate imediata, concurenta intre gazete merge pana acolo incat se inventeaza stiri, se concureaza la inventat, « daca nu e sange pe perete, nu e stire », inserenta politica in generarea stirilor, servilismul fata de mai marii momentului si « pilele fac totul » si alte formule clasice, dar reale.

Subiectul cartii are ceva simplu in el: un oarecare, printr-o coincidenta de nume si cu aportul unor redactori neinspirati in metodele prin care pot face pe plac patronului, ajunge sa plece intr-o regiune despre care se stia ca va avea loc un conflic civil, o tara africana unde isi fac de cap tot felul de servicii secrete din mai toate marile puteri ale Europei. Personajul principal isi pastreaza naivitatea pe tot parcursul cartii, ceea ce face din el un personaj de-a dreptul haios. Situatiile ilare si extrem de savuroase se succed cu o viteza uluitoare si nu te lasa sa preconizezi ce va urma pentru ca atunci cand incepi sa iti contruiesti un scenariu, el este daramat de faptele ce urmeaza. Cartea se incheie la fel cum a inceput, linistit, dupa ritmul crescendo al actiunii, se revine la lentoarea tipic britanica.

Cartea « Bomba zilei » a fost inclusa intr-un top realizat de revista TIME al celor mai bune carti ale secolului trecut. In Romania ea a fost editata de Editura Leda in 2006 si vanduta la un pret de 29 lei, dar se mai gaseste noua la « oferte speciale », 10 lei, sau in anticariate, evident, veche, cam la acelasi pret.

Lectura placuta !


Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare