Masele si puterea - Elias Canetti

Cred ca am facut o fascinatie fata de gandirea maselor, a multimii si resorturilor interioare care duc la deciziile unei mase de oameni. De mase ne lovim tot timpul, facem parte voit sau nevoit din ele… de la o coada (un exemplu clar care imi vine in minte e proaspata experienta cu nebunia de la Mitropolie odata cu venirea moastelor, cand multimea s-a dovedit surprinzatoare…), de la metrou sau ca si popor a unui stat (aici nu e greu de exemplificat prin revolutia romana din 1989 cand masele au fost in miscare, ce s-a intamplat in spatele acestor miscari si cine le-a provocat si coordonat si mai ales cine a profitat de ele, asta daca a fost un om sau un grup de oameni, nu putem stii sau nu e subiectul acestor randuri). Masele sunt totusi previzibile, pentru unii, sau au niste parametrii usor de gestionat.


Dupa “Psihologia multimilor” a lui Gustave Le Bon sau “Revolta maselor” a lui Jose Ortega Y Gasset, carti monumentale in studiul maselor, am descoperit o noua carte extraordinara – Masele si puterea a lui Elias Canetti, care insa abordeaza altfel problematica maselor si a dorintei de putere a lor, precum si toate elemente constituente din jurul acestor doua elemente primordiale in existenta umanitatii: puterea si masele.


Elias Canetti este un scriitor evreu de origine bulgara, nascut la Ruse, care in 1981 primea premiul Nobel pentru literatura, dupa ce in 1960 lansa aceasta lucrare impozanta. “Greutatea” acestei lucrari este data de volumul mare de informatie si de numeroasele referinte bibliografice la care face apel.


“Masele si puterea” “este un eseu de antropologie sociala, care se delimiteaza insa de conceptele clasice ale psihologiei maselor, create de Gustave Le Bon si Sigmund Freud. Ivit initial din experienta celor doua mari tiranii ale secolului XX – hitlerismul si stalinismul – volumul Masele si puterea iese din cadrul strict istoric si devine o meditatie, concret si pitoresc argumentata, asupra naturii umane, definita constant prin dorinta de putere si prin pornirea de a-si subsuma masele ori de a se adapta lor”, asa cum declara cei care au lansat aceasta carte in 2000 si o vor relansa in curand, Editura Nemira (http://www.nemira.ro/).


Cartea in ciuda faptului ca este o enciclopedie in ceea ce priveste cele doua elemente luate in discutie, masele si puterea, are si calitatea de a fi foarte bine structurata. Autorul construieste pas cu pas cele doua concepte, dezasanblandu-le bucata cu bucata si prezentandu-le cititorilor in cele mai mici amanunte.

Autorul in cele mai mult de 400 de pagini ale cartii nu face nici cea mai mica risipa de spatiu. Fiecare capitol, subcapitol, aliniat este atat de complex si condensat incat cartea fie o citesti cu caietelul cu notite langa, ori faci asa cum iti recomanda editorii sa citesti cartea ca pe un jurnal de calatorie pentru ca asa este…autorul te trece prin atat de multe perioade istorice, iti prezinta atat de multe popoare, incat volumul de informatie devine urias. Pe scurt, cartea este o adevarata lucrare de cercetare, rodul unor numeroase lecturi si analize ale autorului.

Cartea a aparut la editura Nemira pentru prima data in anul 2000, coperta alaturata fiind a acestei editii, pe cand cea pe care o puteti vedea la inceputul recenziei este a cartii pe care aceeasi editura Nemira intentioneaza sa o lanseze in curand intr-o noua editare (http://www.nemira.ro/in-afara-colectiei/masele-si-puterea--1205) care in mod sigur nu trebuie ratata.


Articolul face parte din campania "SCRIE CA SA PRIMESTI O CARTE" a editurii Nemira (pentru detalii click aici!)

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare