Vibrator – Mari Akasaka

Este o carte care inevitabil socheaza…nu prin limbaj sau prin fapte, ci prin atitudine, prin stilul degajat de scriitura. Titlul va duce cu mintea catre obiectul sexual. Nu o sa il regasiti, insa sex, mai mult sau mai putin explicit, da! E adevarat ca nici naratiunea nu este una pentru persoanele foarte inchistate in pudibonderia veacului trecut. Este o carte indrazneata care deschide ochii, care socheaza pe alocuri…ba chiar sperie pe cei mai nesiguri de sine. Insa e o carte scrisa curat, a carei actiune pare nula…o carte de autor in care autorul este cel care te conduce intr-o actiune in care te pierde, te lasa sa fi spectator si participant…iti umbla in cele mai secrete ganduri si iar te socheaza cu fapte aparent banale.

Protagonista acestui roman, Rei, este o jurnalista de 31 de ani, o varsta in care experientele nu ar trebui sa mai abunde si totusi…ea ne contrazice. Ea cauta subiecte teribile…cu unele dintre ele se indentifica. Scrie despre tulburarile de alimentatie ale tinerelor si intra in jocul lor…pentru ca se ingrashase din cauza bauturii in exces experimenteaza…vomitatul. Dupa ce se plictiseste de analizat acest “nou drog”: bea, mananca si vomita…cauta un nou punct de atractie. Si cum viata ei se invarte in jurul subiectelor sale, cartea curge pe baza trairilor si gandurilor ei in cautarea subiectelor…sau in momentul documentarii pentru subiectele ei. Subiectele care nu sunt nici pe departe unele soft: prostitutia in randul fetelor de liceu, dependentii de droguri, bolnavii de SIDA, delicventa juvenila, oamenii fara adapost etc. Subiectele o fac celebra, dar o si consuma. Si te consuma si pe tine cititor care o urmaresti din fotoliul tau. Viata curge intre subiecte, bautura si vijelia de ganduri si imagini.

Povestea centrala a cartii, daca ar fi sa existe una, incepe dintr-o data si se contruieste chiar sub ochii tai…nimic nu pare previzibil si nu cauta o morala sau un sens faptelor ce se astern in fata ochilor tai…nu cred ca asta si-a dorit autoarea. Cartea este un fel de flash-back…o piesa dintr-un puzzle urias. Pare ca nu se potriveste intr-o realitate pe care o stim…insa oare nu este acea realitate pe care nu o acceptam? Stim ca exista, dar nu o acceptam…o toleram, dar nu o recunoastem.

Autorea, “MARI AKASAKA, s-a nascut in 1964, la Tokyo. In 1995 i-a aparut primul roman, Kibakusha (Detonatorul). Au urmat Chono hifuno shita (Pe sub pielea unui fluture) si Vaniiyu (Vanilie), iar în 2000, Myu-zu (Muza), cu care a obtinut Premiul literar Noma. Romanciera Mari Akasaka ocupa un loc misterios în literatura japoneza contemporana, gratie scriiturii sale care pastreaza o naivitate impregnata de fragilitate, dar deloc imatura”, spun editorii cartii.


Vibrator de Mari Akasaka a fost editata la Editura Nemira (http://www.nemira.ro/) in 2005, este o carte de mici dimensiuni si cu doar 125 de pagini. Deci o carte lejera ca si scriitura si volum. O carte pe care o putem citi pentru o zi de relaxare…are efect.
Articolul face parte din campania "SCRIE CA SA PRIMESTI O CARTE" a editurii Nemira (pentru detalii click aici!)

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare