Tehnici de manipulare – Bogdan Ficeac

Titlul cartii spune multe…si are darul nu numai sa te invete sa manipulezi, sau vezi Doamne, sa te aperi de manipulare, ci chiar te manipuleaza sa o cumperi. Dar daca iesi in castig cumparand-o…oare se mai numeste manipulare sau persuasiune?

Ziaristul Bogdan Ficeac prezinta in cele circa 220 de pagini ale cartii sale elementele de baza ale manipularii umane. Multi dintre noi probabil ca avem impresia despre sine ca suntem extrem de “curati”, ca noi nu manipulam…citind cartea lui Bogdan Ficeac aceasta impresie se va schimba, nu numai ca manipulam involuntar, dar o facem si foarte des. Insa aceasta nuanta e doar o parte din cartea fostului (sincer nu stiu care este ocupatia actuala) ziarist Bogdan Ficeac. Cartea prezinta manipularea in ritm crescand, de la micile acte de acest gen din familie, cuplu sau la serviciu sau din alte medii, insa care nu au efecte prea mari, pana la manipularea medie unde schimbarile sunt majore si pana la cea mai grava, manipularea cea mare, unde schimbarile sunt dramatice.

Mai exact, autorul ne explica ca “putem vorbi de manipulare atunci cand o anume situatie sociala este creata premeditat pentru a influenta reactiile si comportamentul manipulatilor in sensul dorit de manipulator”. Manipularile mici sunt cele care obtin modificari minore ale situatiei sociale si Bogdan Ficeac prezinta aici doua tipuri clasice: “Trantitul-usii-in-fata” si “Piciorul-in-usa”, precum si exemple practice aplicate de cersetori sau comis-voiajori.
Manipularile medii se refera la modificarile importante ale situatiilor sociale, cu efecte care, uneori, depasesc in mod dramatic asteptarile, tocmai pentru ca enorma putere de influenta a situatiilor sociale asupra comportamentului uman este subevaluata in cele mai multe cazuri. Pentru a exemplifica, Ficeac prezinta experimentul reputatului Stanley Milgram si il compara cu situatia in care a fost posibila revolutia romana.
Ultima si cea mai dramatica forma de manipulare este cea in care se manifesta influenta intregii culturi in mijlocul careia vietuieste individul.

Stilul lui Bogdan Ficeac de a asterne explicatiile pentru un domeniu atat de delicat fac din aceasta carte una usor de parcurs si de inteles. Pe scurt sunt trecute in revista numeroase studii de caz clasice in psihologia sociala, cu aplicare in realitate. Sunt prezentate elemente din modalitatile de remodelare a gandirii in sistemul totalitarist prin opt cai: controlul comunicatilor umane, manipularea “mistica”, cerinta de puritate, cultul confesiunii, stiinta sacra, remodelarea limbajului, doctrina mai presus de oameni si delimitarea sociala, discutie pe care Bogdan Ficeac o mai dezvolta intr-o alta carte a sa din aceeasi serie ca si aceasta: Cenzura comunista si formarea "omului nou", Editura Nemira, 1999.

In afara de capitolul referitor la crearea “omului nou” specific sistemelor totalitariste, cartea lui Bogdan Ficeac relateaza pe scurt episoade despre lupta propagandistica a doua mari puteri militare: Germania (in cel de-al doilea razboi mondial) si Anglia (in primul razboi mondial). Fiecare avand o eminenta cenusie care a condus procesul de intoxicare a propriilor cetateni (mai mult in cazul nazistilor) sau a adversarilor. Propaganda germana era condusa de celebrul Paul Joseph Goebbels care fusese descoperit de Adolf Hitler care la randul sau studiase efectele propagandei facute de englezi in primul razboi mondial. Structura propagandistica creata de Goebbels a pus un umar serios la ceea ce Hitler a realizat in istorie. Descrierea pe scurt a acestei structuri realizata de Ficeac in aceasta carte ne deschide ochii spre elemente usor de recunoscut si in istoria noastra recenta.
Facand extrem de elegant trecerea de la nazism la strategiile de influenta ale NKGV-ului (urmatorul KGB, actualul FSB, serviciul secret rus) pentru tarile din lagarul sovietic, Bogdan Ficeac prezinta o serie de 45 de puncte (legi, actiuni) care trebuiau sa fie aplicate in tarile unde fosta Uniune Sovietica avea influenta, deci si Romania. Directivele NKGV iti dau fiori pe sira spinarii pentru ca te conduc la ideea ca Romania nu a scapat nici dupa revolutie de influenta rusa.
Citirea celor 45 de puncte si a comentariilor facute de autor ne lumineaza relativ la lumea inconjuratoare si da apa la moara celor dominati de teoria conspiratiei…

Bogdan Ficeac trece in revista si alte metode de manipulare mai subtile, dar probabil cu efecte mult mai clare si mai sigure, controlul total al individului, spalarea creierului, manipularea neurolingvistica etc. Nu este evitata nici modalitatea de manipulare a mass-mediei in conflictele internationale. Cartea se incheie cu doua capitole care incearca sa ne indrume cum sa facem fata manipularii, cum sa opunem rezistenta acesteia.

Autorul spune despre propria carte: ” Această carte nu este un manual. Nici nu îşi propune să fie aşa ceva. Ea se adresează cetăţeanului obişnuit, celui supus în permanenţă manipulărilor. Analiza tehnicilor de influenţare şi a efectelor acestora, cu exemple arhicunoscute sau abia sesizabile, din istorie sau din zilele noastre, poate reprezenta un avertisment. "Knowledge is power" (Cunoaşterea înseamnă putere), spunea cândva filozoful englez Francis Bacon. Cunoscând tehnicile de manipulare putem să rezistăm în faţa lor. Putem evita rolul de figuranţi în propria noastră viaţă...”

Cartea lui Bogdan Ficeac, aparuta la Editura Nemira (www.nemira.ro) pentru prima data in 1996 a fost reeditata de cel putin sapte ori, practic in fiecare an a aparut cate o reeditare. Pretul de achizitie, din anticariate, variaza de la 50.000 la 150.000 lei.

Articolul face parte din campania "SCRIE CA SA PRIMESTI O CARTE" a editurii Nemira (pentru detalii click aici!)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Am citit cartea din intamplare. Nu-mi imaginam in ce lume traiesc. La un moment dat am idetificat si eu situatii in care lucrurile se bat cap in cap fara o explicatie palpabila dar nu ma gandeam ca face parte dintr-un sistem de manipulare atat de bine pus la punct. Pentru ca nu am decat 21 de ani, un exemplu pe care l-as putea da este modul in care sunt tratati elevii de profesori in scoli si licee, discriminarile care se fac in functie de buzunarul parintilor si meseria lor. Unii o fac involuntar pentru ca asa au fost "educati" iar altii cu buna stiinta privind rezultatul comportarii lor. Visez la un sistem de invatamant care sa nu implementeze elevilor sentimentul de incapacitate mintala si inferioritate. Imi place citatul: "Dar esenta mentalitatii americane[...] este dezvoltarea respectului fata de sine. De la cea mai frageda varsta copii sunt invatati sa gasesca singuri solutia oricarei probleme. Cand trec prin momente grele, ce par fara iesire, sunt sfatuiti sa nu astepte ajutor de la nimeni, ci sa caute puterea de a depasi criza doar in ei insisi. Pentru a le dezvolta tinerilor acest sentiment de incredere in fortele proprii, profesorii respecta cu strictete anumite reguli. Spre exemplu, oricat de stupide ar fi intrebarile sau raspunsurile unui elev, niciodata dascalul nu-i va spune [...] "nu reusesti sa pricepi un lucru atat de simplu" sau "daca mergi tot asa, n-o sa iasa nimic de capul tau", ci va folosi doar expresii de genul "intrebarea nu e buna" ori "raspunsul e foarte bun", care nu fac nici o referire la persoana elevului sau la capacitatea lui de invatare. Intotdeauna elevul este cel mai bun, cel mai destept, intamplandu-se ca doar intrebarile sau raspunsurile lui sa fie, uneori, proaste."
Bogdan Ficeac, "Tehnici de manipulare", Bucuresti 1998, Nemira

Anonim spunea...

Acelasi utilizator de dinainte. Vreau sa va dau o tema de gandire. Nu credeti ca introducerea campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin in perioada imediata de inaintea alegerilor pentru Camera Senatului si Colegii este mai mult decat o intamplare?

Jean Bica spunea...

Pentru anonim...Nu stiu cat si de unde incepe si unde se termina manipularea in tot ceea ce traim...insa stiu cu certitudine ca ea exista in tot ceea ce traim, insa sa nu amestecam asa de lesne discriminarea, scolile pedagogice...sa-i lasam pe specialisti sa decida... asa o fi...o fi o forma de manipularea, dar pentru orice forma de manipulare exista si o forma de a te apara de ea...din pacate aceasta forma de aparare ne este straina sau nu avem acces la ea. Eu nu am nimic cu manipularea inteligenta, ci cu cea violenta. Manipularea e ca diferenta intre hotul de buzunare si talharul...unul o face fara sa stii, altul o face cu violenta, insa amandoi te fura.
In ceea ce priveste coincidentele...nu stiu problema, deci nu pot sa ma exprim...e adevarat ca pot exista astfel de coincidente, insa ele cred ca sunt pur economice sau mai exact apar din cauze economice si nu tin de momentul invocat de dvs decat daca asta presupunea castigarea unor bani...
Nu sunt tocmai un cunoscator in ale manipularii, deci nu pot decat sa imi spun o parere...nevinovata.

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare