Tehnica loviturii de stat – Curzio Malaparte

Nu pot sa povestesc despre cartea asta inainte de a spune cine sau mai ales “ce” este Curzio Malaparte. Malaparte este scriitorul care prin viata sa reala are toate sansele sa isi depaseasca opera. German din partea tatalui, pe numele lui real – Kurt Erich Suckert, este lasat de mic de catre familia sa unor tarani saraci si crescut in spiritul republican garibaldin. Un aventurier fiind, anul 1916 il prinde pe front la numai 18 ani, insa este victima unui atac cu gaze si in 1918 paraseste frontul invalid. In 1921 scrie prima carte sub numele de Malaparte dupa cum spune el: “Napoleon se numea Bonaparte si a sfarsit rau; eu sunt Malaparte si am sa sfarsesc bine!”. Chestie discutabila…amandoi si Bona-parte si Mala-parte…au devenit celebri, dar amandoi au avut un destin marcat de tumult.

Sustinator a lui Mussolini in anii “inscaunarii” acestuia, devine aprig contestatar al lui “Il Duce”. Daca la inceput “razboiul” dintre Mussolini si Malaparte e unul de orgolii, incet incet devine unul periculos…In 1931 apare acesta carte, Tehnica loviturii de stat, la Paris, acolo unde autorul se stabilise. Mussolini, clar deranjat il cheama in tara, Malaparte pentru a dovedi ca nu ii este frica de el vine…si este arestat inca de cand coboara din tren. Este bagat in inchisoare cinci ani dupa care pedepsa este comutata in domiciliu fortat. Aceasta pedepasa era mai mult o metoda de tortura psihologica. Autorul fiind monitorizat la sange si neavand voie sa se intalneasca cu familia, prietenii sau orice alta persoana neautorizata.

In 1939, dupa numeroase persecutii, Mussolini il lasa pe Malaparte sa plece ca corespondent de razboi pentru un mare ziar italian in Etiopia unde, culmea, ca sa isi salveze pielea pune mana pe arma…in ciuda faptului ca aproape era tinut incatusat din ordinele lui Mussolini care nu vroia sa il lase sa scape, dar se pare ca nici uciderea lui nu ii era pe plac… Este medaliat si in 1940 pus capitan al unui batalion de vanatori de munte in ciuda adversitatii lui impotriva lui Mussolini si a lui Hitler. Tot Hitler, odata ajuns la putere in Germania punea sa arda in piata publica cartea lui Malaparte si ii solicita lui Mussolini sa il aresteze pe Malaparte. Scriitorul cere lasarea la vatra si primeste un transfer in prima linie ca si corespondent de razboi.

Atat Mussolini, dar mai ales Hitler ii doresc tacerea, insa Malaparte e departe de fi un propagandist a celor doi dictatori…in ciuda numeroaselor incercari de a il convinge. Dupa caderea lui Mussolini si dupa ce mai fusese trimis si pe frontul Nordic, in Finlanda, Malaparte face parte din Corpul de eliberare a Italiei si colaboreaza cu trupele americane si aliatii. Ba mai mult, dupa ce fusese sustinatorul lui Mussolini, il renegase mai tarziu, dupa ce sustinuse fascismul, dupa care il criticase, dupa ce l-a criticat pe Hitler in perioada lui de maxima glorie, dupa ce este persecutat de cele mai mari personalitati negative ale momentului…ai zice ca e suficient pentru doua vieti, insa nu si pentru Malaparte care dupa ce vede ca Italia scapa de fascism, urmareste dezgustat traseul pe care il ia tara din punct de vedere politic. Se inscrie in Partidul Comunist Italian si in 1957 moare. Toata aceasta viata pentru Curzio Malaparte este o nevlaguita sursa de inspiratie pentru cartile sale. Cele mai importante aparute si in Romania sunt: Tehnica loviturii de stat (1931), Soarele e orb (1941), Kaputt (citeste aici despre aceasta carte) (1943) si Pielea (1949).

“Tehnica loviturii de stat” poate fi lesne comparata cu Principele lui Niccolo Machiavelli sau Arta Razboiului a lui Sun Tzu. Toate trei lucrari se completeaza reciproc si au mici puncte comune. Insa nici una, in afara de cea a lui Malaparte, nu cred ca a produs atatea valuri in cancelariile unora dintre cei mai mari dictatori ai istoriei. Aparuta in 1931 in Franta, interzisa in Italia lui Mussolini si in Germania lui Hitler, dar si in alte tari unde conducatorii lor se temeau de efectele acestei carti in randul populatiei: Austria, Spania, Portugalia, Polonia, Ungaria, Romania, Iugoslavia, Bulgaria si Grecia.

In cartea editata in 2007 la Editura Nemira (http://www.nemira.ro/) este data prefata autorului din 1948, unde Malaparte spunea: “ Urasc aceasta carte. O urasc din tot sufletul. Mi-a adus gloria, aceasta desartaciune care este gloria, dar si atatea necazuri. Din cauza ei, am cunoscut inchisoarea si exilul, tradarea prietenilor, reaua-credinta a dusmanilor, egoismul si ticalosia oamenilor. Aceasta carte a facut sa se nasca legenda care ma infatiseaza ca pe o fiinta cinica si cruda, un fel de Machiavelli in hainele unul cardinal de Retz, cand de fapt, eu nu sunt decat un scriitor, un artist, un om liber care sufera mai mult pentru necazurile celorlalti decat pentru ale sale”.

Cartea nu este tocmai usor de parcurs, chiar daca stilul lui Malaparte este unul extrem de fluent si bine organizat, insa cartea ramane totusi un manual document si pentru ca ar fi greu sa povestesti o carte de asemenea anvergura unde se fac referiri frecvente la eveimente politice si sociale anterioare sau chiar ale acelor timpuri in care a fost scrisa. Pe langa faptul ca Malaparte a preconizat ceea ce urma sa se intample in Germania odata cu aparitia lui Hitler ca si lider al partidului sau si ulterioara cucerire a puterii si transformarea unui lider de partid extremist in dictatorul pe care il stim toti,teza acestei carti este ca “lovitura de stat nu este rezultanta unei anumite conjucturi politice sau sociale, ci este, in primul rand, o actiune cu caracter “tehnic”: ea nu presupune declansarea obligatorie a unei stari de necesitate sau interventia maselor, ci existenta unui grup de oameni decisi, capabili, chiar in conditii de normalitate, sa paralizeze centrii nervosi ai vietii nationale”.

Cartea a aparut in 2007 la Editura Nemira (click aici pentru a o comanda - http://www.nemira.ro/biblioteca-de-politica/tehnica-loviturii-de-stat--929) la pretul de 250.000 lei.


Articolul face parte din campania "SCRIE CA SA PRIMESTI O CARTE" a editurii Nemira (pentru detalii click aici!)

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare