Kaputt – Curzio Malaparte

Miercuri scriam despre o alta carte a lui Curzio Malaparte, Tehnica loviturii de stat” (click aici sa citesti), si povesteam soarta pe care a avut-o autorul…o soarta care poate fi ea insasi subiectul unei carti. Malaparte si-a trait viata ca pe un roman alert si tragic. Sustinator si teoritician al fascismului, sustinator al lui Mussolini el care se dezice la scurt timp criticandu-i abuzurile. Scrie in 1931 cartea mai sus mentionata care o sa-i aduca inchisoarea si trimiterea in prima linie a razboiului. Aceeasi carte ii aduce si atentia lui Hitler care atunci cand ajunge la putere in Germania da ordin ca romanul sa fie ars in piata publica. Sustine rezistenta italiana si dupa ce fusese sustinator al nazismului cu putin inainte sa moara devine comunist. Ritmul vietii lui Malaparte este usor de dedus si din cartile sale, aproape fiecare noua etapa din viata sa este urmata de o carte.

Astfel a aparut si romanul Kaputt, dupa ce in 1941 Malaparte este trimis ca si corespondent de razboi pe frontul sovietic. Acolo aduna suficient material pentru a scrie in 1944 acest roman cutremurator. Dupa ce Erich Maria Remarque publica in 1929 “ Nimic nou pe frontul de vest”, tot o carte despre ororile razboiului, tot o carte pe care Hitler a dat ordin sa fie interzisa, Malaparte vine cu acest roman – “Kaputt”, inceput in 1941 – pe frontul din Ucraina, continuat in 1942 pe frontul polonez, in 1943 pe frontul din Finlanda si incheiat dupa ce autorul afla de caderea lui Mussolini se reintoarce in Italia pentru a scrie si ultimul capitol al romanului.

Autorul isi prefateaza cartea astfel: “Kaputt este o carte nemiloasa. Cruzimea ei e cea mai extraordinara experienta pe care am avut-o in spactacolul Europei in acesti ani de razboi. Cu toate acestea, intre protagonistii cartii, razboiul nu-i decat un personaj secundar. S-ar putea spune ca nu are valoarea unui pretext, daca pretextele inevitabile n-ar apartine fatalitatii. In Kaputt razboiul conteaza doar ca fatalitate. Doar in acest fel. As putea spune chiar ca nu-i un protagonist, ci un spectator, in sensul in care un peisaj e doar un spectator. Razboiul este un peisaj obiectiv in acesta carte. Protagonistul principal este Kaputt, monstru vesel si crud. Nici un cuvant decat acest aspru si aproape misterios cuvant german, kaputt, care, literalmente, inseamna “rupt, sfrasit, facut bucati, in nenorocire”, ar putea da sens la ceea ce mai suntem, la ceea ce este Europa: un morman de fiare vechi. Sa fie limpede, prefer aceasta Europa kaputt Europei de ieri ori celei de acum doua zeci, trei zeci de ani. Prefer ca totul sa fie refacut, decat sa accept totul ca pe o mostenire incremenita”.

Cartea este una greu digerabila nu pentru stilul abordat, Malaparte este un excelent povestitor care te tine in suspans exact atat cat e nevoie, este un romancier captivant, insa este o carte reala, contondenta. Malaparte nu este doar un scriitor care si-a imaginat faptele reproduse in romanul sau, este un jurnalist care a trait acele fapte…Ceea ce Malaparte incepea imediat dupa al doilea razboi mondial continua Truman Capote odata cu aparitia romanului “Cu sange rece”, un roman-ancheta.

In cele peste 500 de pagini ale romanului lui Malaparte se dezvaluie un document cutremurator si un scriitor-jurnalist de geniu.

"In fond, toata fictiunea din Kaputt nu este altceva decat o incercare de a scapa de povara faptelor vazute si traite. Egoist si arogant, sensibil si inteligent, necrutator si fantezist, Malaparte a scris cum a si trait, amestecand planurile realitatii cu acelea ale fanteziei. Din aceasta cauza, textul sau este enervant de captivant, si te cucereste. Cei ce-l citesc prin grila il acuza de neadevar, cei ce folosesc grila lecturii literare sunt socati de hiperrealismul sau. Cert este faptul ca Malaparte deschide un drum in literatura secolului, un drum care a dus si va duce departe – drumul literaturii documentare", constata si Eugen Uricaru, traducatorul cartii editate de Nemira, in postfata cartii.

Cartea a aparut in 2008 la Editura Nemira (click aici pentru a o comanda online la un pret mai mic de aproximativ 500.000 lei. - http://www.nemira.ro/in-afara-colectiei/kaputt--1066).

Articolul face parte din campania "SCRIE CA SA PRIMESTI O CARTE" a editurii Nemira (pentru detalii click aici!)

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare