La persoana intai – Convorbiri cu Vladimir Putin de N. Ghevorkian, N. Timakova, A. Kolesnikov

Cand Vladimir Putin se pregatea sa vorbeasca la Summitul NATO de la Bucuresti din 2008 mi-am adus aminte ca intr-un anumit moment, nedecis, am cumparat aceasta carte din curiozitatea de a citi despre “un presedinte” rus. Dupa ce am vazut cum Putin s-a lasat asteptat si a avut un discurs de extrema forta care a facut ca “diplomatia” celorlalti presedinti si mai ales pe Bush, concurentul direct la suprematia mondiala, sa fie ca niste copii in fata profesorului... am vrut neaparat sa inteleg ceva despre acest personaj. Si m-am apucat sa citesc cartea.

Cartea nu e tocmai o carte-interviu, ci, asa cum cinstit este spus in titlu, este o carte-monolog. Se simte realitatea din teren. Jurnalistii nu sunt decat niste personaje care apasa pe butonul reportofonului…si asta se simte din randurile aparute…nimic din ceea ce ar fi putut prejudicia imaginea viitorului presedinte, actualului prim ministru si premierului din momentul editarii cartii.

Imaginea lui Vladimir Putin perceputa de mine: un om periculos, dar puternic, un om calculat, dar iute…se regaseste si in carte.
Cartea il preia pe Putin de la intrarea in scoala, il urmareste prin facultate si apoi atunci cand este recrutat in KGB si pe parcursul lui politic ca functionar in administratia publica si cea a statutului, oprindu-se nu departe de momentul cand Boris Eltin il propune ca presedinte, ulterior fiind ales presedintele Federatiei Ruse. Dialogurile (monolog) il prezinta pe Vladimir Putin ca student, expert in securitate externa ( a fost agent KGB in Germania Democrata), director FSB (actualul serviciu secret al Federatiei Ruse), functionar in administratia locala, premier etc., dar si ca familist, fiu etc.

“La persoana intai” este o carte clara de propaganda. O carte care sa creeze o imagine despre un personaj interesant. Un personaj pe care il admiram, unii dintre noi, dar care nu creed ca il vrem langa noi sau mai mult, sa ne conduca.
Ideeile lui, nu putine la numar, conduc spre un sistem militarizat si imperialist. Multe dintre situatiile critice din istoria recenta a Federatiei Ruse sunt explicate si aprofundate in carte de catre Putin. Puterea lui cred ca sta si din pozitia de forta in care isi duce discutiile.
Cartea este o fata a monedei, insa daca vreti sa cunosteti moneda in totalitate, trebuie musai sa mai cititi si alte carti: cum ar fi a unei ziariste ruse care a fost omorata intr-un atentat dupa ce dusese o campanie sustinuta impotriva lui Putin – “Rusia lui Putin - Anna Politkovskaia, Editura Meteor Press, 2008 - sau a unui ziarist neutru ( sau pseudoneutru pentru ca are toate sansele sa fie un propagandist proamerican) – Rusia lui Putin-Toamna oligarhilor – Andrew Jack, Editura All, 2006. Acesta carte nu face altceva decat sa ridice putin perdeaua care il invaluia pe Putin intr-o imagine de “eminenta cenusie”, ex-KGB-istul mistic de la Kremlin, si sa ii dea o aura de om normal, cu familie, cu un traseu politic normal.

Cartea are si o serie de fotografii document din arhiva personala a lui Putin. Fotografii care urmaresc traseul cartii, de la tanarul elev Putin la “tanarul” premier Vladimir Putin.
Cartea a aparut la Editura Economica in 2000 in acelasi an cu editarea ei in Federatia Rusa si nu mai e de gasit in librarii, insa o gasiti la anticariate pana in 150.000 lei.

3 comentarii:

danushka spunea...

interesanta recomandare. o voi cauta.

mvs spunea...

Multe voci spun ca Putin a ramas cel mai influent am din Rusia.

Jean Bica spunea...

Alte voci zic (de Putin) ca ar putea sa fie (unul dintre) cel(e) mai important(e) personaj(e) din lume. ;)

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare