Ai toata viata inainte – Romain Gary

Romanul lui Romain Gary este cel pe care il recomand tuturor cunoscutilor de vreo 2 ani, de atunci de cand l-am descoperit in colectia de literatura de la ziarul Cotidianul.
Mie, citirea acestei carti, mi-a dat o stare similara doar cu cea cumulata dupa ce am vazut filmul « Da mai departe » (Pay it forward – 2000, cu
Kevin Spacey, Helen Hunt si Haley Joel Osment) si am citit « Groapa » lui Eugen Barbu, adica descoperi acea caldura pe care ti-o ofera suferinta si sentimentele de compasiune, dar si complicitatea in aventurile personajului intr-o lume aventuroasa, suburbana, plina de prostituate, pesti, hoti si alte personaje care compun lumea interlopa.
Cartea debordeaza de optimism si veselie, desi nici situatia personajului, nici mediul nu ar parea deloc pozitive. Romain Gary pune personajul intr-un mediu total negativ : copil musulman al unei prostituate care il abandoneaza in grija unei batrane evreice, fosta prostituata, grav bolnava, si se invarte numai printre prostituate, proxeneti, drogati si bishnitari. Descopera ca peste noapte e cu vreo doi ani mai batran decat stia, astfel toate planurile si visele lui se dau peste cap. Prietenii si vecinii lui sunt dintre acestia, iesind in evidenta un fost pugilist travestit. Cartea e plina de paradoxuri si situatii stranii, de la o pagina la alta copilul devine adult si ingrijitoarea lui devine ingrijita. Insa cel mai mare paradox este chiar povestea autorului. Romain Gary a castigat premiul Goncourt in 1956 pentru romanul « Radaciniile raului ». In 1975 romanul « Ai toata viata inainte », scrisa de Emile Ajar, ulterior descoperindu-se ca era pseudonimul lui Romain Gary, primeste acelasi premiu. Romain Gary se pare fiind singurul scriitor care a primit acest premiu de doua ori. Paradoxul este ca autorul acestei carti s-a sinucis la numai 5 ani dupa aparitia ei ...se pare ca el nu si-a citit cartea care este atat de optimista in ciuda faptelor prezentate si mediului in care se desfasoara , o carte cu atat de mult umor si a carui titlu spune atat de multe « AI TOATA VIATA INAINTE ».
Pe final o sa scriu ceva din prezentarea facuta de cei de la Cotidianul de pe coperta cartii, recenzia lor poate va convinge mai mult decat am putut sa o fac eu, un ilustru necununoscut frizer care nu am fost in stare sa ma tund singur fara sa ma ciopartzesc : « Un roman care te cucereste de la primele randuri, de un umor nebun si scris cu o verva care te obliga sa nu-l lasi din mana. Ai toata viata inainte este o poveste despre tandretea suferintei, spusa din perspectiva unui copil inteligent si precoce, prea devreme familiarizat cu adevarurile oamenilor mari ».
Ar mai fi de mentionat ca acesta carte se mai gaseste, cu greu, prin anticariate, la un pret variind intre 20.000 si 100.000 lei. Pe situl ziarului Cotidianul nu mai e disponibila, aceasta fiind si prima carte aparuta in colectia de literatura a acestora din 2006. Sau, desi nu e etic, puteti sa o cautati pe net, exista variante in pdf a ei. Dar nu stiti de la mine !

2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte buna cartea, intr-adevar

Jean Bica spunea...

Ma bucur ca ti-a placut anonimule... sincer...ar trebui sa fie lectura obligatorie...pentru ca e o oglinda a unei lumi reale...pe care unii o stiu si se sperie de ea, altii nu o stiu si trebuie sa o descopere...iar pentru ambele tabere...sa o trateze cu optimism si umor.

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare