Evenimente (h)artistice in/la metrou…


La cererea publicului, echipa de cercetatori recidiveaza cu un nou material la fel de (ne)interesant ca si cele anterioare. De data aceasta, incurajatzi fiind de dorinta publicului pentru arta urbana, cercetatorii, de asemenea mari admiratori ai artei, au decis sa faca o recenzie a evenimentelor culturale din metroul bucurestean, astfel ramanand la prima lor dragoste si beneficiind ca de obicei de aportul nelimitat si dezinteresat al Metrorexului, un adevarat fauritor de acte caritabile. Pe aceasta cale echipa de cercetatori tzin sa multumeasca Metrorexului ca ii ajuta sa aiba material de studiu. Evident, acesta fiind doar inceputul unei colaborari (fara ca vreuna dintre cele doua entitati sa vrea) de lunga durata.
Recomandarile echipei de cercetatori sunt (ordinea evenimentelor, premeditate sau nu – permanente sau ocazionale, este aleatoare) :

- « Corul Ciocanitorilor » - spectacolul se joaca pe mai multe « scene », cea mai importanta si care beneficiaza si de sunetul salii este cea din pasajul de trecere de la Unirea 1 la Unirea 2 unde balerinele corporatiste (dar nu neaparat) au o prestatie deosebita creeand o grandioasa arie cu tocurile lor. Este de admirat prestatzia artistelor care sunt in marea lor majoritate debutante (poate fi prima lor iesire la rampa cantand la acest pretentios instrument – tocul cui sau … (aici echipa de cercetatori a ridicat din umeri neshtiind cum naiba se numesc tocurile ale groase care nu sunt « cui »), si de scuzat micile iesiri in decor cand una dintre protagoniste mai calca stramb stricand ritmul inconfundabil al muzicii.

- Expozitie de pictura – evenimentul are mai multe forme de expresie : poate fi moderna, poate fi « cu mesaj » sau de a dreptul clasica. Pictura moderna este cea mai des intalnita si are cele mai multe locuri in care artistii si-o expun. Trenurile sunt cel mai des loc de desfasurare pentru tineri artisti ce bat la portile afirmarii (dar se pare ca dinauntru cineva le tot striga : « OCUPAT ! »). Stilul compozitional si de culoare al acestor artisti este de-a dreptu’ naucitor si te lasa fara cuvinte, mai ales daca admiri pictura din interiorul ei de unde de atata admiratie nici nu o sa mai vezi unde cobori nepuntand sa mai vezi in afara vagonului. Artistii, incurajati de succesul avut, expun si pe peretzii din statii, insa nu au acelasi succes, ca pe vagoane, sa se vorbeasca de ei si mamele lor. Pictura « cu mesaj » este mai primitiva, insa are la fel de mult succes. Insa este destul de repetitiva. Se remarca cateva constante : desene care par litere ce formeaza cuvinte, cuvintele cel mai des aparute sunt cele cu M si P, aceste « desene » sunt urmate invariabil de o serie de numere, probabil un mesaj criptat dintr-o poezie clasica. Pictura clasica (termenul exact este « pictura primitiva ») se manifesta prin insemne care se mai regasesc in pesteri, mai nou pe peretii orasului, in scara blocului sau pe copacii de la munte (la atitudini joase pentru ca artistii au rau de inaltime) si au un grad mic de dificultate reprezentand femei, barbati, femei cu barbati sau doar insemne care sa reprezinte fie pe unii, fie pe altii sau ambele sexe (aici fiind si dificultatea acestei arte, simbolurile sunt din ce in ce mai detaliate).

- Dans modern si clasic – spectacolul este de a dreptul magistral si se « joaca » cam in toate statiile de metrou la ore de varf, insa cele mai deosebite reprezentatii se regasesc in pasajele de la Unirea 1 spre Unirea 2, Dristor 1 spre Dristor 2, Eroilor si Victoria 1 spre Victoria 2, la aceleasi ore de varf. Artistii ofera o reprezentatie mirobolanta, subiectul reprezentatiei este acelasi, un story natural plin de savoarea cotidianului. Miscarile artistilor sunt de a dreptul interesante. Coregraful (Metrorexul) a gandit miscarile in asa fel incat artistii sunt pusi in valoare, neexistand (cel putin in scenariu nu a fost specificat) un rol principal.


- Lansare de parfumuri – este un eveniment permanent. Lansarile de parfumuri sunt practic neintrerupte, si fara un spatiu pentru lansari ingradit. O lansare de parfum poate avea loc oriunde in spatiul metroului bucurestean, insa cu predilectie aceasta se intampla in colturi intunecate. Unul dintre spatiile cele mai populare in lansari de parfumuri se pare ca este pasajul interior de la Universitate, nivelul intermediar intre peron si spatiul de intrare in statia de metrou, unde artistii (mai popular cunoscuti ca boschetari sau aurolaci) se manifesta liber. Pentru ca fenomenul este larg intalnit si lansarile de parfumuri sunt din ce in ce mai numeroase odata cu cresterea temperaturii, trebuie sa ne asteptam la o multitudine de evenimente de acest gen. Va fi o oferta variata si izurile de parfum vor invada atat pasajele, cat mai ales vagoanele de metrou.

- Dansul iataganelor – spectacol de opera si balet – este o versiune moderna in care imbracamintea traditionala a fost inlocuita cu costumatia urbana, iar iataganele, in versiunea extraordinara a regizorului, au fost inlocuite cu serviete si umbrele. Reprezentatia este plina de intelesuri, mesajele subliminale sau directe ale actorilor interpreti sunt de a dreptul interesante. Dialogul intre interpreti, si mai ales dansul lor, este marcat de o comunicare implicita si plina de substanta. Se remarca schimbul de replici si savoarea lor. Locul spectacolului se schimba din ora in ora bazandu-se pe dorinta actorilor de a da o reprezentatie la un moment dat intr-un anumit spatiu.Recomandarile cercetatorilor sunt subiective si incomplete, o recunosc chiar ei. De mentionat ca echipa de cercetatori sunt absolut afoni, dar si altii fac recomandari, fara sa aibe vreun talent…

4 comentarii:

Anonim spunea...

dom'le m-ai naucit cu atitea evenimente artistice,dar cel mai mult mi-a placut baletul cu mesajul subliminal,dar nu am avut timp sa urmaresc prea mult spectacolul din cauza unei lansari de parfum....fain articol....da stiu ca au stomac cercetatorii.....acu zi-mi si mie ce medicamente ati folosit sa suportati?.....
delia

gabi spunea...

super tare, probabil daca as cunoaste bucurestiul, m-as fi amuzat mai copios dar si asa mi-ai inveselt ziua, mi-a placut enorm onestitatea cercetatorilor, probabil e o cercetare cu date mult mai valide decat rezultatele altor cercetari facute pt ministerul educatiei, transporturilor, politica nici nu are rost sa mai mentionez. Am sa mai trec sa te citesc.

Anonim spunea...

Asta'i viata de (h)artist ...

La metrou' "vesel"
Pe "scena" trist ...

Anonim spunea...

oho, domnu' jean, cat interes pt muritorii de rand! si cum vreti dvs sa aduceti cultura la locul ce i se cuvine! tres bien, mon cher!

da' sa stii ca lansarile de parfumuri la care facurati referire dvs si remarcabila dvs echipa nu-s intalnite cu predilectie in colturile intunecoase, bre! dimpotriva, bre! si-s dureros de omniprezente lansarile astea, bre!

chinuit de diverse arome, va saluta cu vesnic respect, anonim2

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare