Sondaj Metrorex (I)


Sondajul s-a realizat azi, 20 februarie a.c., pe un esantion reprezentativ din arealul urban in statiile de metrou Armata Poporului, Eroilor, Unirea 1 si 2, Universitate, precum si pe traseul Armata Poporului – Eroilor – Unirea 1 si 2 – Universitate, in vagoanele de metrou puse la dispozitie de sustinatorul acestui demers socilogic, Metrorex. Pe aceasta cale ii si multumim pe suportul oferit.
Sondajul realizat a relevat urmatoarele :
1. Intre orele 7.00 si 8.00 pleaca la servici « textilistele » si « zidarii ». Aceste doua categorii se pot recunoste dupa spiritul de « gasca », « turma » sau « gramada cere varf ». Sunt unul/unele calare peste altii/altele. Stau cu caciulile/basmalele/broboadele infipte pe cap si vorbesc tare si la gramada. Subiectul preferat : « ce ma-ta mare imi pui mana pe cur, ba, poponarule » sau « mai intreaba ma-ta de mine ? ». Parfumul preferat este « Negru de fum no. 5 » sau « Properspirant ». Muzica preferata : maneaua ascultata la telefonul mobil sau « glasul-rotilor-de-metrou-atarnata-de-bara-in-timp-ce-motzai ».
2. Intre orele 08.00 si 9.00 pleaca la service “corporatistii”. Se pot recunoaste prin ochii bine tapetati cu rimel si somn. Nici un fir de par nu sta aiurea. Imbracaminte inchisa la culoare, predomina alb-negru. Femeile au fuste peste genunchi, barbati camasi si cravate cu nod gros. Ochelarii de vedere sau de « fenta » sunt clar dreptunghiulari cu colturile rotunjite si rama inchisa la culoare. Sunt solitari si preocupati sa se admire in geamul metroului sau orice alta suprafata in carese pot oglindi. Nu vorbesc cu nimeni, dar vorbesc cu ei inshishi. Nu asculta muzica ca nu e in trend sau daca o fac au un Ipod bine ascuns in buzunarul de la piept sau in poseta mare si o fac destul de intimidati si cu o mima destul de rigida, ca nu e in trend o mima de alta natura si Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) de la corporatia din care fac parte le interzice un comportament neadecvat cum ar fi un zambet, un dat din picior in ritmul muzicii sau o atitudine relaxata. Citesc carti groase (romane psihologice) sau rose (de dragoste). De mentionat ca aici ar mai intra si « bugetarii » diferenta dintre ei si categoria « corporatistilor » este ca nu se admira in nimic, dorm pe ei, sunt blazati si costumele lor sunt marca BO (Bucur Obor).
3. Intre 9.00 si 10.00 pleaca la servici « executivii ». Sunt cei mai stersi si greu de indentificat, insa dintre ei se remarca categoria « secretare » sau « mimoze », sunt foarte viu colorate, cu fuste deasupra genunchiului sau pantaloni stranshi pe picior, camashute sau tricouri cu aerisire la buric si, obligatoriu, decolteu adanc prin care se poate vedea fie pieptul generos natural, fie acelasi piept ajutat cu push-up. Parul este aranjat printr-o « instalatie » ajutata de mult gel in genul « rebel » sau « sarmale verticale ». Asculta muzica la casti direct din telefonul mobil care obligatoriu este mic si subtire si face poze. Genul de muzica : manea sau dance. Mima este a unei persoane relaxate si sictirita, fapt dovedit de modalitatea prin care mesteca guma pe care o lasa pe bara de la metrou. Daca se intalnesc doua reprezentante din aceasta categorie subiectul de discutie sunt barbati, sex, cluburi, barbati, masini, cluburi, sex, barbati. Apelativul de adresare : « tu » sau « fata », foarte rar mai apar si altele de genul : « fa ».
4. Intre 10.00 si 11.00 pleaca la servici « bagabontii ». Modalitatea de indentificare : par valvoi sau fara, nebarbieriti de cel putin o zi. Asculta muzica cu pasiune fara a ascunde firele de la MP3, muzica ascultata – rock, rapp, tehno, au ghiozdane sau rucsacuri mari. Vorbesc tare cu apelative : « frate ! », « coaie », ba, ma » etc. si cu multe englezisme care depasesc la numar cuvintele in romana. Sunt incaltati cu ghete sau tenesi cu talpa groasa si imbracaminte fistichie, viu colorata (exista si o constanta care nu se incadreaza pe deplin, cei care sunt imbracti in blugi si geci de piele negre).
5. Dupa 11.00 pleaca cu metroul studentii, elevii si pensionari, dar nu e exclus sa fie indentificati si in primele categorii. Pensionarii sunt usor de indentificat prin faptul ca sunt foarte bine bine imbracati (gros), au o plasa sau o geanta mare goala si au calitati de cascadori pe resorturi (mai exact sunt cand in afara vagonului si in secunda urmatoare ocupa trei scaune in vagon, totul prin sarituri din artele martiale sau gimnastica acrobatica). Merg oriunde si oricand fara sa aibe o treaba. Studentii si elevii pot fi indentificati prin faptul ca sunt galagiosi, haine viu colorate si grupati pe sexe (in grupuri mari) sau solitari mixt (in grupuri de multiplu de doi, pana la sase membri). De regula, citesc cursuri sau carti (manuale)

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentaiv cu o marja de eroare de +/- 100%. Au fost indentificate si analizate elementele care au un ordin de repetabilitate mai mare pentru fiecare categorie. Categoriile si impartirea pe ore a fost aleasa in urma studierii si in functie de elementele majoritare.
Echipa de sondare multumeste Metrorexului si tuturor categoriilor mai sus mentionate pentru sprijinul acordat pentru realizarea acestui sondaj.

4 comentarii:

Anonim spunea...

cam toti isi poarta in arealul dvs de studiu, prin propriile fiinte, "parfumul". ca-i "negru de fum no.5" ori unul ce miroase mai bine pe dinafara, nu-i asa important.

cam toti isi poarta imaginea, mai mult ori mai putin "sifonata", in suprafata lucioasa si rece ce nu oglindeste decat mina ce vor s-o vaza.

desi cam toti suntem ce spunem, ce facem, ce vorbim, ce gandim, ce alegem si, intr-o anumita masura, si ceea ce purtam pe dinafara, oamenii pot fi mult mai mult decat ce se "vede"... "negru de fum no.5", batran trist ce isi cara visele, fatuca dezgolita si prea rimelata pentru ai ei ani ori pusti galagiosi.

de fapt, oamenii is mult mai mult de-atat. de doar atat. poate ca unii nu. dar multi,da.

pe viitor va recomand un studiu mai profund.

cu fidelitate, anonim2

pandora spunea...

bun studiu.ai gas ce nu ar fi vazut aia care numai asta fac.cred ca marja e prea mare pt ralitatea lui

liuba grecea spunea...

aoleo, m-am speriat! Eu, ca lucrătoare cu sapa în presă, cum vin la serviciu între 10 (în zilele rele) și 12:30... mă încadrez la bagabonti/studenti/pensionari. Am îmbulinat-o!

Jean Bica spunea...

Vai ce viata, eu ca bugetivor care incep la 8 dimineata...ma incadrez in alta categorie...Ca, totusi, imi e greu sa cered ca o reputata echipa de certataori ca cei din articol se pot insela.

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare