Sondaj Metrorex (II)

Echipa de socio(patzi)logi care a realizat Sondajul Metrorex I a recidivat cu un nou studiu realizat pe aceeasi categorie de populatie: persoanele care merg cu metroul bucurestean intre orele 7.00 si 9.00, cu dispensa speciala spre orele 11.00 (la cererea bagabontilor care ne sustin). Sondajul a fost aplicat pe un esantion (la fel de) reprezentativ (ca si anteriorul) si este realizat pe baze (ne)stiintzifice ceea ce il face extreme de (SUBIECTIV) obiectiv. Inainte de prezentarea datelor si analizarea lor rugam pe cei care nu sunt de acord cu cele prezentate sa citeasca doar parantezele. Va multumim !

Subiectul studiului ce urmeaza este « Mersul oamenilor pe culoarele metroului bucurestean ». Echipa care a participat la sondaj a folosit pentru analizarea datelor reiesite din studiu doar pe primele 10 categorii. Numarul categoriilor de mers este coplesitor si, probabil, considera oamenii de stiinta participanti, infinit. In baza acestor date prezentam primele 10 categorii de mers si cateva consideratii generale apreciate de echipa de analisti. Ordinea este (intamplator deloc) aleatoare.

1. Mersul « Gasca ». Acest tip de mers este specific acelor persoane care inainteaza leganat. In cazul aceste categori s-au observat trei motive majoritare pentru a explica acest mod de mers: fie se datoreaza unui posterior dezvoltat care ofera o iluzie optica privind leganatul, fie, contras din motivul anterior, din cauza aceluiash fund dezvoltat din prea multe “harfe in cap” se vrea scos in evidenta. Si ultimul motiv: pentru ca situatia o cere…mai exact din cauza inchesuielii mersul directia de mers nu e tocmai in fata, ci pe diagonale cu baza stabila (picioarele raman lipite de sol, bazinul si fundul inainteaza pe laterale ).
2. Mersul “Da-ti-ash un cap in gura”: se manifesta prin datu-l din cap in timpul mersului in directia fata-spate sau lateral. Nu este, asa cum ar parea, neaparat apanajul celor care asculta rock…acest tip de mers ne avand nici o legatura directa cu muzica. Specialistii nostri au considera ca cei care folosesc acest gen de mers ori sunt foarte mandri de podoaba capilara pe care o flutura fie pe directia fata spate, fie pe directia stanga dreapta. Pot fi considerati « periculosi » pentru ca pot jena participanti la trafic care se pot trezi fie cu o « pleata » in gura, fie cu un cap in ceafa (mai rar, dar nu imposibil).
3. Mersul “Pinguinului” Nu este un mers neaparat original, fiind un surogat intre mersul gastei si cel al genistului (studiat la punctul 6), mai exact, practicantii acestui mers inainteaza lent, cu pasi mici si facuti in lateralul centrului de greutate. Este un mers practicat in situatii limita cum ar fi « ASTEPTATUL » : la scara rulanta, la « invartitori »(chestiile alea prin care trebuie sa treci ca sa iesi sau sa intri), la intrarea sau inaintarea in vagon.
4. Mersul « Da-te, nene, ca te calc » : este mersul pilotului de raliu, face slalom printre oameni, fuge pe culoare sau pe scari. Este un mers nervos si grabit.
5. Mersul « Rugbystului » : este mersul celor care, stiintzific spus, se incadreaza in categoria « mitocani ». Reprezentantii acestui tip de mers se recunosc prin faptul ca inainteaza dand din coate si lovind la picioare. Unde este mai mare inghesuiala tzop si ei. Te imping cu apelativul « Scuzati ! » si pana sa primeasca vreun raspuns, un feed back te imping ca au ei un loc rezervat in picioare langa vreo bara sau vreo coloana, in cazuri rare si pentru ca a se ravashi pe un scaun.
6. Mersul « Genistului » : se manifesta prim o aparenta timiditate. Calca incet ca si cum ar merge pe oua, mersul lui nu este neaparat in fata, pendulant ca si cum ar cauta mine (bombe). Pare ca traieste intr-o lume a lui, priveste doar in jos si se opreste la doi pasi in spatele oamenilor din fata si evita aglomerarile.
7. Mersul « Maratonistului » Merge repede pastrand aceeasi ritm. De regula, merge in grup compact cu persoane care practica aceeasi mers, sunt adeptii mersului in turma, rar apare solitar si atunci tinde sa se transforme in practicant de mers tip “da-te, nene, ca te calc!”. Atunci cand culoarul se blocheaza se blocheaza si ei, urmand sa shprinteze si el atunci cand gaseste brese in grupurile compacte, insa fara a realiza depasiri spectaculoase.
8. Mersul « Detasatului » Se observa la aceasta categorie un imens sictir amestecat cu frustare. Se remarca ca repeta obsesiv : « Imi bag picioarele, oricum intarzii ! » Mersul lui amesteca elemente din categoriiile « shotron » si al « genistului ». « detasatul » este un fost « maratonist » sau « da-te, nene, ca te calc » caruia i-a venit mintea la cap.
9. Mersul « Zombi » : Nu este tocmai un mers, este un surogat intre plutit si « tarshait » sau intre « sunt matol » si « dadea-mi-ati un pat ! ». Practicantii acestui mers sunt usor de observat pentru ca merg cu ochii total sau partial inchisi, sunt tatuati cu cearcane si au o mimica scursa, parul nu este neaparat ravasit, dar ar putea fi un punct de reper.
10. Mersul « Shotron » : este un mers tzopait. Adeptii acestui mers merg fie topaind din dala in dala (chestiile alea – gresiile de pe jos) intr-un algoritm de ei stiu ( spre exemplu calca doar pe dalele de o anumita culoare), fie valsand pe diagonale fara a ocoli ceva sau pe cineva. Acest mers dovedeste o anumita detashare, dar poate fi si o detashare a unor “rotitze” sau pitici in formatie de “pe loc repaus” ravashit.

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentaiv cu o marja de eroare de +/- 100%. Au fost indentificate si analizate elementele care au un ordin de repetabilitate mai mare pentru fiecare categorie. Categoriile si impartirea pe ore a fost aleasa in urma studierii si in functie de elementele majoritare.Echipa de sondare multumeste Metrorexului si tuturor categoriilor mai sus mentionate pentru sprijinul acordat pentru realizarea acestui sondaj.

Anuntam pe aceasta cale ca aceeasi echipa a realizat un focus grup (instant si ad-hoc) asupra ideeilor preconcepute si ipocriziei in arealul de populatie cuprinsa in mediul metrou-restean ! Stati prin preajma ca nici nu stiti (de) ce pierdeti !

2 comentarii:

Anonim spunea...

ma "incadrez" cu mandrie la sotronari. unii zic ca aceste mici "rotite" is semne tradeaza un geniu :D

da' io ma uit in stanga si-n dreapta sa nu dau peste cineva ori ceva.

interesant studiul... cum ii mersu' asa-i si omu'. de fapt, ii vorba de o atitudine care sopteste ceva despre noi.

sotronarul anonim2

Anonim spunea...

interesanta abordare ..
tocmai am identificat pe un vecin de-al meu. Shotronar 200% (se vede si dupa bogatia capilara un pic creatza, cum salta ca o fusta de balerina)

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare