CIMITIRUL VESEL SAPANTA


" Vestitul cimitir din Sapanta se afla in centrul comunei la biserica parohiala si are peste opt sute de monumente de arta populara, un adevarat si complex muzeu in aer liber. Aici monumentele au infatisari cu totul aparte. Prin specificul sau, acest cimitir este un unicat de mare valoare si face parte din patrimoniul cultural universal. El constituie opera de o viata a renumitului scluptor, pictor si poet popular Ion Stan Patras.
Specificul acestui cimitir consta in monumemtele lui neobisnuite in alte cimitire. Acestea sunt cruci scluptate in lemn de stejar, pictate si cu epitafe incrustate in versuri. Toate crucile sunt vopsite intr-o culoare numita albastru de Sapanta.
Fiecare cruce are incrustat pe ea cate un epitaf scris in versuri de doina. Versurile sunt simple, spontane si scrise in grai maramuresean, dar sunt incarcate de duh si har. Toate epitafele sunt definitorii. Fiecare cuprinde in cateva versuri numele si ceea ce a fost esential in viata celui de sub cruce.
Pe cruce, deasupra epitafului, este pictat in culori vii chipul omului respectiv intr-un moment din viata lui. Fiecare pictura, ca si fiecare epitaf, este definitorie. Chipul omului este insotit de elementele din universul mioritci in care a trait. Picturile ii reprezinta pe oameni in miscare, in pletitudinea vietii.
Aici monumentele prezinta mai putin moartea decat viata, mai mult ceea ce este de facut in viata. pe primul plan este tumultul vietii.
prin unicitatea lui in lume, cimitirul de la Sapanta se inscrie intre marile valori ale culturii universale si se afla sub egida UNESCO, iar la Simpozionul Monumentelor Funerare tinut in Statele Unite ale Americii in 1998 a fost clasat primul in Europa si al doilea din lume dupa cel din Valea Regilor. Vizitatori de pe toate meridianele vin sa-l admire si sa mediteze asupra lui."
(Preluare din fluturashul de prezentare a cimitirului)

Niciun comentariu:

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare