Cele mai tari replici in filmele romanesti post-decembriste


Cea mai tare replica intr-un film romanesc post-decembrist a fost data de Razvan Vasilescu interpretandu-l pe seful de gara Doiaru in California Dreamin’ (nesfarsit): “Fuck USA, Fuck NATO, Fuck Bill Clinton si p’aia de la Bucuresti. Asta e gara mea! Check point! You need custom papers; n-aveti, nu treceti!”. Acesta se adresa Capitanului Jones (Armand Assante) – seful operatiunii de transport armament strategic pentru o interventie americana in Kosovo.
1030 de cinefili au votat pe www.cinemagia.ro, timp de doua luni jumatate, incepand din iulie 2007 cele mai tari replici in filmul romanesc de dupa `89 . 368 de votanti au ales replica din California dreamin`... poate si pentru ca aceasta reflecta intr-un mod fidel birocratia lumii in care traim, dar si un mod de a fi tipic mafiot: odata ce detii fraiele unei situatii, ii faci pe toti sa joace dupa cum le canti.
A doua replica in topul celor mai tari de dupa `89 este din “Filantropica”, productia regizorului Nae Caranfil: "Mâna care nu spune o poveste, nu primeste pomana!"- cu 145 de voturi. Replici din filmele lui Nae Caranfil au avut cele mai multe nominalizari pentru topul celor “mai tari”.
Cu 91 de voturi a castigat o replica din “A fost sau n-a fost” ( Corneliu Porumboiu), aflata in top datorita subtilitatii umorului: “Am facut si noi revolutie cum am putut” declara live Emanoil Piscoci (actorul Mircea Andreescu) la emisiunea dlui Jderescu (interpretat de Teodor Corban). Pe locul imediat urmator, o replica tot din Filantropica lui Nae Caranfil “Viata e complexa si are multe aspecte” aleasa de 72 de useri www.cinemagia.ro intrata chiar in limbajul curent al cinefililor ca expresie a stereotipiei unor raspunsuri ce se vor “grele” in semnificatie.
In top a intrat cu 68 de voturi si o replica din “Moartea domnului Lazarescu” impresionanta prin neo-realism si reprezentativa pentru aceasta productie a lui Cristi Puiu: “Pe asta il duci la Filaret, operat repede si salvat, ca sa poata dupa aia sa moara acasa de cancer”.
Pe locul trei, o replica din Balanta lui Pintilie, cu 101 voturi: "Dacä se naste normal, îl omor!" puternica doar in context: intr-o lume cu sus-ul in jos, cea comunista descrisa magnific de Lucian Pintilie, un copil care se naste normal ar fi o anomalie...
Cinemagia a propus spre vot cinefililor, printr-un poll on line zece cele mai tari replici din noua productii romanesti dintre care doua ale lui Corneliu Porumboiu si trei ale lui Nae Caranfil.


Un comentariu:

Geta Borimaciu spunea...

Jean...iarta-mi ieshirea(de pe blog si nu numai...), dar stii cum sunt eu, ca tine si tu ca mine. Luni seara a fost de neuitat...pentru inceput. Mi-este deja dor de tine....

  • - Geanta din material textil rezistent si intarit cu material termocolant. Este cusuta manual cu motive populare romanesti. Motivul nu se repeta si pe spa...

Postări populare